2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014

2014

Januari

1

Griekenland neemt het roulerend voorzitterschap van de Raad van de EU over. De vier prioriteiten van het voorzitterschap zijn: groei, werkgelegenheid en cohesie; verdere integratie van de EU en de eurozone; migratie, grenzen en mobiliteit; maritiem beleid.

1

Letland stapt over op de euro en wordt zo het 18e euroland.

1

Riga (Letland) en Umeå (Zweden) worden Europese Cultuurhoofdsteden voor 2014.

20

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken schorsen bepaalde sancties tegen Iran na het internationaal overeengekomen actieplan dat tegemoetkomt aan de bezwaren tegen het nucleaire programma van dat land.

23

Vítor Manuel da Silva Caldeira wordt herkozen tot voorzitter van de Europese Rekenkamer voor een derde ambtstermijn van drie jaar.

28

Op een top in Brussel bespreken de leiders van de EU en Rusland het Oostelijk Partnerschap en de strijd tegen het terrorisme.

Februari

3

De Commissie maakt haar eerste corruptiebestrijdingsverslag bekend waarin de situatie in elke lidstaat wordt beschreven.

22

De president van Oekraïne wordt afgezet door het Parlement na verschillende maanden van volksprotesten. De meningsverschillen gaan vooral over de betrekkingen met de EU en met Rusland.

Maart

17

De Europese ministers van Buitenlandse zaken veroordelen het referendum dat op de Krim, Oekraïne, is gehouden door groepen die willen dat de Krim een deel van Rusland wordt. De EU erkent de illegale annexatie van de Krim niet. Er worden sancties opgelegd aan Russen die verantwoordelijk zijn voor deze aantasting van de territoriale integriteit van Oekraïne.

21

EU-leiders bespreken de Krim-crisis tijdens de Europese Raad. Verder spreken zij over de economie, het concurrentievermogen van de industrie, het klimaat en energie.

26

Tijdens een top in Brussel bespreken de EU-leiders en de Amerikaanse president Obama het internationale buitenlandse beleid, de crisis in Oekraïne en de belangrijkste wereldproblemen.

April

15

Het Europees Parlement keurt regels voor banken in nood goed. Deze moeten voorkomen dat de belastingbetaler opdraait voor het falen van de banken. Dit is het laatste onderdeel van de Europese Bankenunie. Het Parlement neemt ook een nieuwe wet aan die alle Europeanen het recht geeft een basisbankrekening te openen.

28

Er wordt een verkiezingsdebat gehouden tussen de kandidaat-voorzitters van de Europese Commissie die de politieke fracties, voor het eerst in de EU-geschiedenis, zelf naar voren hadden geschoven.

Mei

22-25

Bij de Europese verkiezingen in de EU worden 751 parlementsleden verkozen. De totale opkomst van de kiezers is 43,09%.

25

In Oekraïne worden presidentsverkiezingen gehouden terwijl de onrust in het oosten van het land aanhoudt. De winnaar, Petro Porosjenko, streeft naar samenwerking met de EU.

 Zie ook

CONTACT

Algemene inlichtingen

Bel
00 800 6 7 8 9 10 11 Nadere informatie

E-mail ons uw vragen

Contactgegevens instellingen, bezoekersdiensten, persdiensten

Help ons verbeteren

Gevonden wat u zocht?

JaNee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?