Laajentuminen jatkuu

2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009

Syyskuun 11. vuonna 2001 kaapatut lentokoneet ohjataan törmäämään World Trade Centerin kaksoistorneihin New Yorkissa ja Pentagonin rakennukseen Washingtonissa. Lähes 3 000 ihmistä kuolee. EU-maat ovat vakaasti Yhdysvaltain tukena taistelussa kansainvälistä terroria vastaan.

1. tammikuuta 2002

Eurosetelit ja -kolikot otetaan käyttöön. Uusien setelien painaminen, kolikoiden lyönti ja rahojen jakelu 12 maahan on laajamittainen logistinen operaatio, jossa on mukana yli 80 miljardia kolikkoa. Setelit ovat samat kaikissa maissa. Kolikoiden arvon näyttävä puoli on samanlainen, mutta toisella puolella on kansallinen tunnus. Kaikki kolikot voivat kiertää vapaasti. Pidämme jo itsestään selvänä sitä, että voimme ostaa suomalaisella (tai millä tahansa muulla) eurokolikolla metrolipun Madridissa.

31. maaliskuuta 2003

Osana ulko- ja turvallisuuspolitiikkaansa EU käynnistää rauhanturvaoperaatiot Balkanilla, ensin entisessä Jugoslavian tasavallassa Makedoniassa ja sitten Bosnia ja Herzegovinassa. Molemmissa tapauksissa EU:n johtamat joukot tulevat NATO:n yksiköiden tilalle. Sisäisesti EU sopii muodostavansa vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen kaikille kansalaisilleen vuoteen 2010 mennessä.

1. toukokuuta 2004

Kahdeksan Keski- ja Itä-Euroopan maata – Latvia, Liettua, Puola, Slovakia, Slovenia, Tšekki, Unkari ja Viro – liittyvät EU:hun, ja suurvaltojen 60 vuotta aiemmin Jaltassa sopima Euroopan kahtiajako päättyy. Myös Kyproksesta ja Maltasta tulee jäseniä.

Jäsenvaltiot Jäsenvaltiot: Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Luxemburg, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Tanska ja Yhdistynyt kuningaskunta.

Uudet jäsenvaltiotUudet jäsenvaltiot: Kypros, Latvia, Liettua, Malta, Puola, Slovakia, Slovenia, Tšekki, Unkari ja Viro.

EhdokasmaatEhdokasmaat: Bulgaria, Romania ja Turkki.

Kartta – EU:n jäsenvaltiot vuonna 2004 © Stefan Chabluk

EU-maat ja niiden liittymisvuodet DeutschEnglishfrançais

29. lokakuuta 2004

25 EU-maata allekirjoittaa sopimuksen Euroopan perustuslaista . Sen tarkoituksena on yhtenäistää demokraattista päätöksentekoa ja hallintoa 25:stä ja useammasta valtiosta koostuvassa EU:ssa. Siinä myös luodaan Euroopan ulkoministerin virka. Kaikkien 25 maan on ratifioitava sopimus, jotta se voi astua voimaan.

 

Kioton pöytäkirja, kansainvälinen sopimus ilmaston lämpenemisen rajoittamisesta ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä, tulee voimaan helmikuussa 2005. EU on jatkuvasti johtanut pyrkimyksiä vähentää ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Yhdysvallat ei ole mukana Kioton sopimuksessa.

Viestinnän vallankumous jatkuu. Monissa kouluissa ja kodeissa on jo nopea Internet-yhteys. Tekstiviestit ovat nuorten suosima yhteydenpitokeino. Kodin viihteen keskuksina ovat litteänäyttöiset laajakuvatelevisiot ja DVD-soittimet.

1. tammikuuta 2007

EU:hun liittyy kaksi uutta Itä-Euroopan maata, Bulgaria ja Romania. Jäsenvaltioita on nyt 27. Jäseniksi ovat ehdolla myös Kroatia, entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia sekä Turkki.

Jäsenvaltiot Jäsenvaltiot: Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Unkari, Viro ja Yhdistynyt kuningaskunta.

Uudet jäsenvaltiotUudet jäsenvaltiot: Bulgaria ja Romania.

EhdokasmaatEhdokasmaat: Kroatia, Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia Deutsch (de) English (en) français (fr) ja Turkki Deutsch (de) English (en) français (fr) .

Kartta – EU:n jäsenvaltiot vuonna 2007 © Stefan Chabluk

EU-maat ja niiden liittymisvuodet DeutschEnglishfrançais

13. joulukuuta 2007

EU:n 27 jäsenmaata allekirjoittavat Lissabonin sopimuksen, joka muuttaa edeltävät sopimukset. Sen tarkoituksena on kehittää EU:ta demokraattisemmaksi, tehokkaammaksi sekä avoimemmaksi ja siten selviytyä esimerkiksi ilmastonmuutokseen, turvallisuuteen ja kestävään kehitykseen liittyvistä globaaleista haasteista. Kaikki EU-maat ratifioivat Lissabonin sopimuksen, joka astuu voimaan 1. joulukuuta 2009.

Syyskuu 2008

Maailmantalous joutuu pahaan rahoituskriisiin. Ongelmat saavat alkunsa asuntolainoista Yhdysvalloissa. Myös monet Euroopan pankit joutuvat vaikeuksiin. Kriisi johtaa taloudellisen yhteistyön lisääntymiseen EU-maiden välillä.

2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009

 Ks. myös

YHTEYDENOTOT

Yleisluontoiset kyselyt

Soita numeroon
00 800 6 7 8 9 10 11 Tietoa puhelinpalvelusta

Lähetä sähköpostia

EU-elinten yhteystiedot, vierailut ja mediakontaktit

Auta meitä kehittämään sivustoa

Löysitkö etsimäsi tiedon?

KylläEn

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.