Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2000-09

Περαιτέρω επέκταση

Το ευρώ είναι πλέον το νέο νόμισμα για εκατομμύρια Ευρωπαίων. Η 11η Σεπτεμβρίου 2001 ταυτίζεται με τη διεθνή τρομοκρατία, μετά την πρόσκρουση αεροσκαφών στα οποία έχει γίνει αεροπειρατεία σε κτίρια της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον. Οι χώρες της ΕΕ αρχίζουν να συνεργάζονται στενότερα για την καταπολέμηση του εγκλήματος. Η διαίρεση Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης εξαλείφεται, με την προσχώρηση 10 νέων χωρών στην ΕΕ το 2004, ενώ το 2007 ακολουθούν η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Τον Σεπτέμβριο του 2008 η παγκόσμια οικονομία πλήττεται από χρηματοπιστωτική κρίση. Η Συνθήκη της Λισαβόνας προβλέπει σύγχρονους θεσμούς και αποτελεσματικότερες μεθόδους εργασίας.

26 Φεβρουαρίου 2001 — Συνθήκη της Νίκαιας

Οι ηγέτες της ΕΕ υπογράφουν τη Συνθήκη της Νίκαιας. Στόχος της είναι η μεταρρύθμιση των θεσμικών οργάνων ώστε να μπορεί η ΕΕ να λειτουργεί αποτελεσματικά, έχοντας πλέον 25 κράτη μέλη, και να προετοιμαστεί για την επόμενη μεγάλη ομάδα νέων μελών που θα προσχωρήσουν. Τίθεται σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2003.

11 Σεπτεμβρίου 2001 — τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες

Αεροσκάφη στα οποία έχει γίνει αεροπειρατεία προσκρούουν στους δίδυμους πύργους του World Trade Center στην Νέα Υόρκη και στο κτίριο του Πενταγώνου στην Ουάσινγκτον. Περίπου 3 000 άτομα χάνουν τη ζωή τους. Οι χώρες της ΕΕ συντάσσονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.

1 Ιανουαρίου 2002 — τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα του ευρώ κυκλοφορούν σε 12 χώρες

Τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα του ευρώ καθίστανται το νόμιμο νόμισμα σε 12 χώρες της ΕΕ (η Ελλάδα προσχώρησε στη ζώνη του ευρώ το 2001 ενώ ακολουθούν και άλλες χώρες μετά το 2002). Η εκτύπωση, η κοπή και η διανομή τους αποτελεί τεράστιο εγχείρημα από υλικοτεχνική άποψη. Τα χαρτονομίσματα είναι τα ίδια για όλες τις χώρες. Τα κέρματα έχουν μια τυποποιημένη όψη, ενώ η άλλη φέρει εθνικό έμβλημα.

31 Μαρτίου 2003 — ειρηνευτικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια

Στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφαλείας της, η ΕΕ δραστηριοποιείται σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια, πρώτα στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πλέον Βόρεια Μακεδονία) και στη συνέχεια στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Και στις δύο περιπτώσεις, δυνάμεις υπό την ηγεσία της ΕΕ αντικαθιστούν τις μονάδες του ΝΑΤΟ.

1 Μαΐου 2004 — 10 νέες χώρες

Η Κύπρος και η Μάλτα προσχωρούν στην ΕΕ μαζί με 8 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης — Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβακία και Σλοβενία — τερματίζοντας τελικά τη διαίρεση της Ευρώπης μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

29 Μαΐου-1 Ιουνίου 2005 — Σύνταγμα της ΕΕ

Οι ψηφοφόροι στη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες απορρίπτουν τη Συνθήκη για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης, η οποία υπεγράφη από τα 25 κράτη μέλη της ΕΕ τον Οκτώβριο του 2004.

1 Ιανουαρίου 2007 — η ΕΕ καλωσορίζει τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία

Δύο ακόμη χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, προσχωρούν στην ΕΕ, αυξάνοντας τον αριθμό των κρατών μελών σε 27.

Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και ημερομηνία προσχώρησής τους

13 Δεκεμβρίου 2007 — Συνθήκη της Λισαβόνας

Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ υπογράφουν τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία τροποποιεί τις προηγούμενες Συνθήκες. Η νέα Συνθήκη στοχεύει σε μια πιο δημοκρατική, αποτελεσματική και διαφανή ΕΕ και, ως εκ τούτου, ικανή να αντιμετωπίζει παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η ασφάλεια και η βιώσιμη ανάπτυξη. Όλες οι χώρες της ΕΕ κυρώνουν τη Συνθήκη πριν αυτή τεθεί σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου 2009.

Σεπτέμβριος 2008 — παγκόσμια οικονομική κρίση

Σοβαρή οικονομική κρίση πλήττει την παγκόσμια οικονομία. Τα προβλήματα ξεκινούν από τα ενυπόθηκα δάνεια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν επίσης δυσκολίες. Η κρίση οδηγεί σε στενότερη οικονομική συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ.