Siirry pääsisältöön

Euroopan unionin historia – vuodet 2000–2009

Laajentuminen jatkuu

Eurosta tulee miljoonien eurooppalaisten uusi valuutta. Syyskuun 11. päivänä vuonna 2001 terroristit ohjaavat kaappaamansa lentokoneet törmäämään rakennuksiin New Yorkissa ja Washingtonissa, ja päivämäärästä 11.9. tulee kansainvälisen terrorismin symboli. Maat tiivistävät yhteistyötään rikosten torjunnassa. Itä- ja Länsi-Euroopan välinen kahtiajako päättyy, kun EU:hun liittyy vuonna 2004 peräti 10 uutta maata. Vuonna 2007 myös Bulgaria ja Romania liittyvät EU:hun. Syyskuussa 2008 maailmantaloutta horjuttaa finanssikriisi. Lissabonin sopimus ajanmukaistaa EU:n toimielimiä ja tehostaa sen työskentelymenetelmiä.

26.2.2001 – Nizzan sopimus

EU-johtajat allekirjoittavat Nizzan sopimuksen. Sen tarkoituksena on uudistaa toimielimiä siten, että EU toimii tehokkaasti myös 25 jäsenmaan yhteisöksi laajennuttuaan. Samalla valmistellaan uusien jäsenmaiden liittymistä. Sopimus tulee voimaan 1.2.2003.

11.9.2001 – Terrori-iskut Yhdysvalloissa

Kaapatut lentokoneet ohjataan törmäämään World Trade Centerin kaksoistorneihin New Yorkissa ja Pentagonin rakennukseen Washingtonissa. Lähes 3 000 ihmistä kuolee. EU-maat ovat lujasti Yhdysvaltain tukena taistelussa kansainvälistä terroria vastaan.

1.1.2002 – Eurosetelit ja -kolikot otetaan käyttöön 12 EU-maassa

Euroseteleistä ja - kolikoista tulee 12 EU-maan laillinen valuutta (Kreikka liittyy euroalueeseen vuonna 2001 ja lisää maita vuoden 2002 jälkeen). Uusien setelien painaminen, kolikoiden lyönti ja rahojen jakelu on laajamittainen logistinen operaatio. Setelit ovat samat kaikissa maissa. Eurokolikoissa toinen puoli on yhteinen, mutta toisella puolella on kansallinen tunnus.

31.3.2003 – Rauhanturvaoperaatiot Balkanilla

Osana ulko- ja turvallisuuspolitiikkaansa EU käynnistää rauhanturvaoperaatiot Balkanilla, ensin entisessä Jugoslavian tasavallassa Makedoniassa (nykyinen Pohjois-Makedonia) ja sitten Bosnia ja Hertsegovinassa. Molemmissa tapauksissa EU:n johtamat joukot tulevat Naton yksiköiden tilalle.

1.5.2004 – kymmenen uutta jäsenmaata

Kypros ja Malta sekä kahdeksan Keski- ja Itä-Euroopan maata – Latvia, Liettua, Puola, Slovakia, Slovenia, Tšekki, Unkari ja Viro – liittyvät EU:hun, ja toista maailmansotaa seurannut Euroopan kahtiajako päättyy.

29.5.–1.6.2005 – EU:n perustuslaki

Ranskan ja Alankomaiden kansanäänestyksissä hylätään sopimus Euroopan perustuslaista, jonka 25 EU-maata oli allekirjoittanut lokakuussa 2004.

1.1.2007 – Bulgaria ja Romania liittyvät EU:hun

EU:hun liittyy kaksi uutta Itä-Euroopan maata, Bulgaria ja Romania. Jäsenvaltioita on nyt 27.

13.12.2007 – Lissabonin sopimus

Kaikki 27 EU-maata allekirjoittavat Lissabonin sopimuksen, jolla muutetaan aiempia perussopimuksia. Sillä pyritään tekemään EU:sta entistä demokraattisempi, tehokkaampi ja avoimempi ja parantamaan sen valmiuksia vastata ilmastonmuutoksen, turvallisuusongelmien ja kestävän kehityksen kaltaisiin globaaleihin haasteisiin. Lissabonin sopimus ratifioidaan kaikissa EU-maissa ja tulee voimaan 1.12.2009.

Syyskuu 2008 – Maailmanlaajuinen talouskriisi

Maailmantalous joutuu vaikeaan kriisiin. Ongelmat saavat alkunsa Yhdysvalloista, kun pankkien luoma asuntolainakupla puhkeaa. Myös monet eurooppalaiset pankit joutuvat vaikeuksiin. Kriisi johtaa EU-maiden taloudellisen yhteistyön syvenemiseen.