Direct la conținutul principal

Istoria Uniunii Europene 1980-1989

Schimbarea la față a Europei – căderea regimurilor comuniste

Sindicatul polonez, Solidarność (Solidaritatea) și liderul său, Lech Walesa, devin celebri în Europa și în lume în urma grevelor personalului de pe șantierul naval Gdansk, din vara anului 1980, pentru drepturile lucrătorilor și schimbare politică. În 1981, Grecia devine cel de-al 10-lea membru al Comunităților Europene, fiind urmată, 5 ani mai târziu, de Spania și Portugalia. Sfârșitul deceniului este marcat de prăbușirea regimurilor comuniste din centrul și estul Europei.

August 1980 – Greve ale muncitorilor de pe șantierul naval pentru mai multe drepturi

Muncitorii de pe șantierul naval din orașul polonez Gdansk, conduși de la Lech Walesa, intră în grevă pentru a obține mai multe drepturi. Urmează alte mișcări similare la nivelul întregii țări. În luna septembrie, guvernul cedează și ia naștere sindicatul independent Solidarność (Solidaritatea). Treptat, guvernul își redobândește autoritatea și decretează legea marțială în decembrie 1981, punând capăt scurtei perioade în care puterea s-a aflat în mâinile poporului polonez. Efectele acestor proteste se vor face simțite, însă, mai târziu.

1 ianuarie 1981 – Grecia devine a 10-a țară membră

Grecia aderă la Comunitățile Europene. Aceasta devenise eligibilă începând cu 1974, anul răsturnării regimului militar și al instaurării democrației.

28 februarie 1984 – Primul program european de cercetare

Informatica și robotica ne revoluționează modul de a trăi și de a lucra. Pentru a rămâne în avangarda inovării, Comunitățile Europene adoptă în 1984 programul „Esprit", primul dintr-un lung șir dedicat cercetării și inovării la nivel european.

1 ianuarie 1986 – Doi noi membri – Spania și Portugalia

Spania și Portugalia aderă la Comunitățile Europene, numărul statelor membre ajungând la 12.

Februarie 1986 – Către o piață unică

Deși taxele vamale au fost eliminate în 1968, schimburile comerciale dintre statele membre se lovesc încă de obstacole. Acestea constau, în principal, în diferențele existente la nivelul reglementărilor naționale. Actul Unic European prevede un amplu program cu o durată de 6 ani, vizând eliminarea obstacolelor și crearea pieței unice. Actul, care intră în vigoare la 1 iulie 1987, conferă, de asemenea, mai multă putere Parlamentului European și consolidează competențele Comunităților Europene în domeniul protecției mediului.

13 iunie 1987 – Lansarea programului Erasmus

Este lansat programul Erasmus, care oferă burse studenților doritori să învețe într-o altă țară europeană. De atunci, peste 10 milioane de persoane au beneficiat prin acest program de șansa de a studia, de a se forma, de a face voluntariat sau de a dobândi experiență profesională în străinătate.

9 noiembrie 1989 – Căderea Zidului Berlinului

Cade Zidul Berlinului și pentru prima dată după 28 de ani se deschid granițele dintre Germania de Est și cea de Vest. Germania se reunifică după mai mult de 40 de ani și partea de est aderă la Comunitățile Europene în octombrie 1990