Direct la conținutul principal

Istoria Uniunii Europene 1960-1969

Explozivii ani '60 - o perioadă de creștere economică

Anii 1960 sunt benefici pe plan economic, aceasta și datorită faptului că țările UE încetează să mai aplice taxe vamale în cadrul schimburilor comerciale reciproce. Ele convin, de asemenea, să exercite un control comun asupra producției de alimente. Întreaga populație beneficiază, acum, de suficientă hrană. În mai 1968, revolta studenților din Paris și multe schimbări care apar la nivelul societății și la nivel de comportament vor rămâne apoi asociate cu așa-numita „generație '68”.

3 mai 1960 – crearea Asociației Europene a Liberului Schimb

Se înființează Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS), pentru a promova liberul schimb și integrarea economică între anumite țări care nu fac parte din CEE: Austria, Danemarca, Norvegia, Portugalia, Suedia, Elveția și Regatul Unit. În 2020, țările membre ale AELS erau Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

August 1961 – Este construit Zidul Berlinului

Autoritățile comuniste din Germania de Est construiesc un zid care împarte Berlinul în două. Acesta devine un simbol al separării Europei de Est de Europa de Vest, în timpul Războiului Rece.

30 iulie 1962 – Prima politică agricolă comună

Prima politică agricolă comună le permite țărilor CEE să exercite un control comun asupra producției de alimente. Populația are acces la suficientă hrană, iar agricultorii își câștigă bine traiul. Există însă și un efect nedorit: supraproducția. Aceasta generează un imens excedent de produse. Începând din anii 1990, se acordă prioritate reducerii surplusurilor, îmbunătățirii calității produselor alimentare și promovării sustenabilității.

20 iulie 1963 – CEE semnează primul său acord internațional de proporții

Cele 6 state membre semnează Convenția de la Yaoundé pentru a promova cooperarea și schimburile comerciale cu 18 din fostele colonii africane. În prezent, UE are o relație specială de acest tip cu 79 de țări din Africa, zona Caraibilor și Pacific (ACP) și depune eforturi pentru a construi un parteneriat mai puternic cu Africa, cu ajutorul căruia ambele continente să poată face față mai bine provocărilor comune.

8 aprilie 1965 – Se semnează „Tratatul de Fuziune”

Se semnează, la Bruxelles, Tratatul care atestă fuzionarea conducerilor executive ale celor 3 Comunități (Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului, Comunitatea Economică Europeană și Euratom). Acesta intră în vigoare la 1 iulie 1967. De acum înainte, Comunitățile Europene au un singur braț administrativ (Comisia) și un singur organ executiv (Consiliul).

Mai 1968 – Studenții din Paris se revoltă

În Franța, revoltele studenților și ale muncitorilor zguduie statul din temelii. În alte țări europene au loc, de asemenea, proteste ale studenților, dar acestea au o intensitate mai redusă. Ele reflectă frustrarea față de guverne, constituind și un protest împotriva războiului din Vietnam și a cursei înarmării nucleare.

1 iulie 1968 – Începutul Uniunii Vamale

Cele 6 state membre ale CEE elimină taxele vamale la mărfuri pe care le importă reciproc și astfel sunt create, pentru prima dată, condițiile necesare efectuării liberului schimb. Statele decid, de asemenea, să aplice aceleași taxe la importurile din țările terțe. Schimburile comerciale între aceste 6 țări și între ele și restul lumii se intensifică rapid.

August 1968 – Primăvara de la Praga este înăbușită

Tancurile sovietice înăbușă scurta „Primăvară de la Praga" a tinerei democrații din Cehoslovacia.