Altiero Spinelli (1907-1986)

Den italienske politikern Altiero Spinelli var en av initiativtagarna till EU. Han var den drivande kraften bakom Europaparlamentets uttömmande förslag till ett fördrag om en federal europeisk union – den så kallade Spinelliplanen. Denna antogs 1984 av en överväldigande majoritet i parlamentet och var en viktig inspirationskälla för de nya EU-fördragen på 1980- och 1990-talen.

Spinelli hade som sjuttonåring gått med i kommunistpartiet och fängslades därför av fascistregimen mellan 1927 och 1943. Vid ett möte mellan europeiska motståndsrörelser i början av 1944 var han en av initiativtagarna bakom ett förslag till ett europeiskt manifest. I slutet av kriget grundade han den federalistiska europeiska rörelsen i Italien.

I sin roll som rådgivare till personer som de Gasperi, Spaak och Monnet arbetade han för ett enat Europa. Han hjälpte också fram Europas sak på det akademiska området och grundade institutet för internationella frågor i Rom.

Som ledamot av Europeiska kommissionen ansvarade han för industripolitik och forskning mellan 1970 och 1976. I tre år var han ledamot för kommunistpartiet i det italienska parlamentet innan han 1979 valdes in i Europaparlamentet.

KONTAKT

Allmänna frågor om EU

Ring
00 800 6 7 8 9 10 11 Läs mer om tjänsten

Skicka din fråga

Kontaktuppgifter och besöksadresser till institutionerna, presskontakter

Hjälp oss att bli bättre!

Hittade du vad du letade efter?

JaNej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?