Altiero Spinelli (1907-1986)

Italialainen poliitikko Altiero Spinelli oli yksi nykymuotoisen Euroopan unionin perustajahahmoista. Hänen johdollaan laadittiin ns. Spinellin suunnitelma eli Euroopan parlamentin ehdotus federalistisen Euroopan unionin perustamissopimukseksi. Ehdotus hyväksyttiin Euroopan parlamentissa selvällä ääntenenemmistöllä vuonna 1984, ja se vaikutti huomattavasti EU:n perussopimusten vahvistamiseen 1980- ja 1990-luvulla.

Spinelli liittyi 17-vuotiaana kommunistisen puolueen jäseneksi, minkä vuoksi hän joutui Italian fasistivallanpitäjien vangiksi vuosiksi 1927–1943. Euroopan vastarintaliikkeen konferenssissa alkuvuodesta 1944 hän oli tekemässä ehdotusta eurooppalaiseksi manifestiksi. Sodan loputtua Spinelli perusti Italiassa Euroopan liittovaltiota kannattavan liikkeen.

Toimiessaan muun muassa de Casperin, Spaakin ja Monnet'n neuvonantajana Spinelli työskenteli Euroopan yhdentymisen puolesta. Spinelli ajoi Euroopan asiaa myös akateemisissa piireissä ja perusti Roomaan kansainvälisten asioiden instituutin (Instituto Affari Internazionali).

Euroopan komission jäsenenä vuosina 1970–1976 Spinelli vastasi teollisuuspolitiikasta ja tutkimuksesta. Hän toimi Italian kommunistipuolueen kansanedustajana kolmen vuoden ajan ennen valintaansa Euroopan parlamentin jäseneksi vuonna 1979.

YHTEYDENOTOT

Yleisluontoiset kyselyt

Soita numeroon
00 800 6 7 8 9 10 11 Tietoa puhelinpalvelusta

Lähetä sähköpostia

EU-elinten yhteystiedot, vierailut ja mediakontaktit

Auta meitä kehittämään sivustoa

Löysitkö etsimäsi tiedon?

KylläEn

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.