• Sådan fungerer EU
    • Basisinformation
    • Institutioner, organer og agenturer
    • Arbejd for og med EU

Altiero Spinelli (1907-1986)

Den italienske politiker Altiero Spinelli var en af fædrene til Den Europæiske Union. Han var en ledende skikkelse bag Europa-Parlamentets endelige udkast til en traktat om en føderal europæisk union - den såkaldte Spinelli-plan. I 1984 blev den vedtaget med et overvældende flertal i Europa-Parlamentet, og den gav betydelig inspiration til styrkelsen af EU-traktaterne i 1980’erne og 1990’erne.

Som 17-årig meldte Spinelli sig ind i kommunistpartiet, og som følge deraf blev han fængslet af fasciststyret mellem 1927 og 1943. På en konference for europæisk modstand i begyndelsen af 1944 var han en af ophavsmændene til et forslag om et europæisk manifest. Ved krigens afslutning grundlagde han den føderalistiske europæiske bevægelse i Italien.

I rollen som rådgiver for personligheder som de Casperi, Spaak og Monnet arbejdede han for europæisk enhed. Han fremmede den europæiske sag i akademiske kredse og grundlagde Institut for Internationale Anliggender i Rom.

V letech 1970 až 1976 zastával funkci evropského komisaře pro průmyslovou politiku a výzkum. Následující tři roky byl poslancem italského parlamentu za komunistickou stranu a v roce 1979 byl zvolen poslancem Evropského parlamentu.

KONTAKT

Generelle forespørgsler

Ring
00 800 6 7 8 9 10 11 Mere om vores service

E-mail dine spørgsmål

Kontakt‑ og besøgsoplysninger for institutionerne, pressekontakt

Hjælp os med at blive bedre

Fandt du det, du søgte?

JaNej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?