• Over de EU
    • Basisinformatie
    • EU-instellingen, organen en agentschappen
    • Werken voor en met de EU

Robert Schuman (1886-1963)

Staatsman Robert Schuman, advocaat en van 1948 tot 1952 de Franse minister van Buitenlandse zaken, wordt gezien als een van de grondleggers van de Europese eenheid.

Schuman werd geboren in Luxemburg. Zijn jeugd in de Frans-Duitse grensregio vormde een inspiratie voor hem. Ondanks, of misschien dankzij zijn ervaringen in nazi-Duitsland zag hij in dat alleen een duurzame verzoening met Duitsland de basis zou kunnen vormen voor een verenigd Europa. In 1940 werd hij gedeporteerd naar Duitsland en nadat hij twee jaar later was gevlucht, sloot hij zich aan bij de Franse verzetsbeweging. Desondanks toonde hij geen wrok toen hij na de oorlog minister van Buitenlandse zaken werd.

Samen met Jean Monnet stelde hij het beroemde Schumanplan op. Op 9 mei 1950 publiceerde hij dit plan en we beschouwen deze datum nu als de geboortedag van de Europese Unie. Zijn voorstel was om de productie van kolen- en staal, de belangrijkste grondstoffen voor de wapenindustrie, onder een gemeenschappelijk gezag te plaatsen. Het principe hierachter was dat wie geen controle over de productie van kolen en staal had, geen oorlog zou kunnen beginnen.

Schuman stelde de Duitse kanselier Adenauer op de hoogte van het plan; deze zag onmiddellijk dat dit een kans was op een vreedzaam Europa en ging ermee akkoord. Korte tijd later reageerden ook de regeringen van Italië, België, Luxemburg en Nederland. In april 1951 ondertekenden de zes landen in Parijs het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal. Europa begon dus als een vredesinitiatief.

Schuman was ook voorstander van een gemeenschappelijk Europees defensiebeleid en was van 1958 tot 1960 voorzitter van het Europees Parlement.

CONTACT

Algemene inlichtingen

Bel
00 800 6 7 8 9 10 11 Nadere informatie

E-mail ons uw vragen

Contactgegevens instellingen, bezoekersdiensten, persdiensten

Help ons verbeteren

Gevonden wat u zocht?

JaNee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?