Navigációs útvonal

  • Az Európai Unióról
    • Alapismeretek
    • Intézmények, szervek és ügynökségek
    • EU-karrier, finanszírozás, közbeszerzések

Robert Schuman (1886-1963)

Robert Schuman, jogász, államférfi, 1948 és 1952 között francia külügyminiszter, az európai egység egyik atyja.

Schuman Luxemburgban született, és meghatározó élménynek bizonyult számára az, hogy a francia–német határvidékről származott. A náci Németországban szerzett tapasztalatai ellenére – vagy talán éppen azok nyomán – felismerte, hogy az egységes Európa létrehozásának feltétele a Németországgal való tartós megbékélés. 1940-ben Németországba deportálták, két év múlva megszökött, és csatlakozott a francia ellenállási mozgalomhoz.

Jean Monnet-val együtt dolgozta ki a híres Schuman-tervet, amelyet 1950. május 9-én tárt a nyilvánosság elé. Ezt a napot tartják ma az Európai Unió születése napjának. A terv lényege a hadiipari felszerelések előállításához nélkülözhetetlen szén- és acéltermelés feletti közös ellenőrzés kialakítása volt. Schuman terve mögött az az elgondolás húzódott meg, hogy a szén- és acéltermelés feletti kizárólagos ellenőrzés hiányában senki sem lesz képes háborút indítani.

Schuman értesítette a tervről Adenauer német kancellárt, aki azonnal felismerve abban az európai béke kulcsát, igent mondott rá. Rövidesen Olaszország, Belgium, Luxemburg és Hollandia is csatlakoztak az elképzeléshez. A hat állam 1951 áprilisában, Párizsban írta alá az Európai Szén- és Acélközösséget létrehozó megállapodást. A közös európai projekt ezzel egyfajta békekezdeményezésként indult útjára.

Schuman a közös európai védelmi politika mellett is síkra szállt. 1958–1960 között az Európai Parlament elnöke.

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?