Robert Schuman (1886-1963)

Robert Schuman – lakimies ja valtiomies, joka toimi Ranskan ulkoministerinä vuosina 1948–1952 – oli Euroopan yhdentymisen keskeisiä alullepanijoita.

Luxemburgissa syntyneen Schumanin juuret olivat Ranskan ja Saksan rajaseudulla. Huolimatta natsi-Saksan aikaisista kokemuksistaan – tai kenties juuri niiden vuoksi – hän katsoi, että ainoastaan pysyvä sovinto Saksan kanssa voisi luoda perustan yhtenäiselle Euroopalle. Hän joutui saksalaisten vangiksi vuonna 1940, mutta onnistuttuaan pakenemaan kaksi vuotta myöhemmin hän liittyi Ranskan vastarintaliikkeen riveihin. Toimiessaan ulkoministerinä sodan jälkeen Schuman ei kuitenkaan osoittanut minkäänlaista kaunaa Saksaa kohtaan.

Yhteistyössä Jean Monnet'n kanssa Schuman laati maailmankuulun Schumanin suunnitelman, jonka hän julkisti 9. toukokuuta 1950. Päivää pidetään nykyään Euroopan unionin syntyhetkenä. Hän esitti aseteollisuuden tärkeimpien raaka-aineiden – hiilen ja teräksen – tuotannon asettamista yhteisen valvonnan alaisuuteen. Perusajatuksena oli, että jos hiilen ja teräksen tuotanto ei olisi minkään yksittäisen valtion määräysvallassa, mikään valtio ei voisi myöskään aloittaa sotaa.

Schuman kertoi suunnitelmasta Saksan liittokansleri Adenauerille, joka ymmärsi heti, millaisen mahdollisuuden suunnitelma tarjoaisi kestävän rauhan aikaansaamiseksi Eurooppaan. Adenauer hyväksyi suunnitelman. Pian tämän jälkeen myös Italian, Belgian, Luxemburgin ja Alankomaiden hallitukset ilmaisivat kiinnostuksensa asiaan. Nämä kuusi valtiota allekirjoittivat Euroopan hiili- ja teräsyhteisön perustamissopimuksen Pariisissa huhtikuussa 1951. Näin yhteisen Euroopan kehitys oli lähtenyt liikkeelle rauhanaloitteesta.

Schuman kannatti myös yhteisen eurooppalaisen puolustuspolitiikan luomista. Hän toimi Euroopan parlamentin puhemiehenä vuosina 1958–1960.

YHTEYDENOTOT

Yleisluontoiset kyselyt

Soita numeroon
00 800 6 7 8 9 10 11 Tietoa puhelinpalvelusta

Lähetä sähköpostia

EU-elinten yhteystiedot, vierailut ja mediakontaktit

Auta meitä kehittämään sivustoa

Löysitkö etsimäsi tiedon?

KylläEn

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.