Διαδρομή πλοήγησης

  • Πώς λειτουργεί η ΕΕ
    • Βασικές πληροφορίες
    • Όργανα, οργανισμοί υπηρεσίες
    • Εργαστείτε για και με την ΕΕ

Ρομπέρ Σουμάν (1886-1963)

Ο πολιτικός Ρομπέρ Σουμάν, διαπρεπής νομικός και Γάλλος υπουργός Εξωτερικών την περίοδο 1948-1952, θεωρείται ως ένας από τους πρωτεργάτες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Γεννήθηκε στο Λουξεμβούργο και το γεγονός ότι έζησε στην περιοχή των γαλλογερμανικών συνόρων επηρέασε καθοριστικά τη διαμόρφωση των ιδεών του. Το 1940, εκτοπίστηκε στη Γερμανία. Δύο χρόνια αργότερα απέδρασε και έγινε μέλος της γαλλικής Αντίστασης. Παρά το γεγονός αυτό, δεν επέδειξε μνησικακία όταν μετά τον Πόλεμο έγινε υπουργός Εξωτερικών.

Σε συνεργασία με τον Ζαν Μοννέ, συνέταξαν το παγκοσμίως γνωστό «Σχέδιο Σουμάν» το οποίο δημοσιεύθηκε στις 9 Μαΐου 1950, ημερομηνία που θεωρείται πλέον ως η ημερομηνία γέννησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρότεινε τον κοινό έλεγχο της παραγωγής άνθρακα και χάλυβα, που ήταν τα σημαντικότερα υλικά για την πολεμική βιομηχανία. Η βασική ιδέα ήταν ότι για να εμποδίσει κάποιος τον πόλεμο έπρεπε να ελέγχει την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα.

Ο Σουμάν ενημέρωσε τον Γερμανό καγκελάριο Αντενάουερ για το σχέδιο, ο οποίος αντιλήφθηκε αμέσως ότι ήταν η ευκαιρία για την εδραίωση της ειρήνης στην Ευρώπη και το αποδέχθηκε. Σύντομα αντέδρασαν θετικά οι κυβερνήσεις της Ιταλίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και των Κάτω Χωρών. Τα έξι κράτη υπέγραψαν τη συμφωνία για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα , στο Παρίσι, τον Απρίλιο του 1951. Με τον τρόπο αυτό, η Ευρώπη ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία για την ειρήνη.

Ο Σουμάν υποστήριξε επίσης τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής και χρημάτισε, κατά την περίοδο 1958-60, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Βοηθήστε μας να βελτιώσουμε το δικτυακό τόπο

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

ΝαιΌχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;