Навигационна пътека

Робер Шуман (1886-1963 г.)

Държавникът Робер Шуман, адвокат и министър на външните работи на Франция между 1948 и 1952 г., е смятан за един от основоположниците на европейското единство.

Шуман е роден в Люксембург и е повлиян от своя произход от граничния между Франция и Германия район. Въпреки преживяванията си в нацистка Германия или може би в резултат на тях той разбира, че само трайно помирение с Германия може да бъде основа за обединение на Европа. Депортиран в Германия през 1940 г., Шуман се присъединява към френската съпротива, след като избягва две години по-късно. Въпреки това той не показва отрицателни чувства, когато след войната става министър на външните работи.

Заедно с Жан Моне създава широкоизвестния план „Шуман“, публикуван на 9 май 1950 г. - датата, смятана днес за рожден ден на Европейския съюз. Шуман предлага съвместен контрол над въгледобива и стоманодобива - най-важните суровини за оръжейната индустрия. Основната идея е, че който не контролира производството на въглища и стомана няма да може и да разпали война.

Шуман информира за плана германския канцлер Аденауер, който веднага вижда възможността за една мирна Европа и се съгласява. Малко след това правителствата на Италия, Белгия, Люксембург и Нидерландия също реагират. Шестте държави подписват споразумението за Европейска общност за въглища и стомана в Париж през април 1951 г. По този начин е сложено началото на Европа като мирна инициатива.

Шуман подкрепя и създаването на обща европейска отбранителна политика, а в периода 1958-1960 г. е председател на Европейския парламент.

Помогнете ни да направим сайта по-добър

Намерихте ли търсената от вас информация?

ДаНе

Какво търсехте?

Имате ли предложения?