Jean Monnet (1888-1979)

Consilier pe probleme economice şi om politic francez, Jean Monnet şi-a dedicat viaţa cauzei integrării europene. A fost sursa de inspiraţie a planului Schuman, care prevedea unificarea industriei grele a Europei occidentale.

Monnet provenea din regiunea franceză Cognac. După terminarea studiilor, la vârsta de 16 ani, a călătorit în întreaga lume, datorită profesiilor sale de distribuitor de coniac şi, ulterior, de bancher. În timpul celor două războaie mondiale, a ocupat poziţii înalte în domeniul producţiei industriale, în Franţa şi în Regatul Unit.

În calitate de comisar al planului de modernizare a Franţei după război, a fost omul care a inspirat faimoasa „Declaraţie Schuman” pronunţată la 9 mai 1950. Aceasta a condus la crearea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului (CECO), considerată a fi originea Uniunii Europene de astăzi. Între 1952 şi 1955, a fost primul preşedinte al comitetului executiv al CECO.

Cu toate acestea, ar fi nedrept să limităm la sfera economică influenţa exercitată de Monnet. Fraza sa cea mai celebră şi cel mai frecvent citată a fost „Nu coalizăm state, ci unim oameni”. Programele actuale derulate de Uniunea Europeană în domeniul schimburilor culturale şi educaţionale se înscriu în această tradiţie.

CONTACT

Pentru informaţii generale

Sunaţi la
00 800 6 7 8 9 10 11 Detalii despre serviciile oferite

Trimiteţi-ne întrebările dvs. prin e-mail

Datele de contact ale instituţiilor, relaţii cu presa, vizite

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

DaNu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră: