• Over de EU
    • Basisinformatie
    • EU-instellingen, organen en agentschappen
    • Werken voor en met de EU

Jean Monnet (1888-1979)

De Franse economische adviseur en politicus Jean Monnet was een toegewijd voorvechter van Europese Integratie. Hij was de inspirator van het Schumanplan, dat gericht was op het samenvoegen van de zware industrie van West-Europa.

Monnet werd geboren in de streek Cognac in Frankrijk. Hij ging op zestienjarige leeftijd van school en maakte daarna internationale reizen, eerst als cognac-handelaar en later ook als bankier. Tijdens de beide wereldoorlogen bekleedde hij hoge functies en was hij betrokken bij de coördinatie van de industriële productie in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Hij was als topadviseur van de Franse regering de belangrijkste inspirator van de beroemde "Schuman-verklaring" van 9 mei 1950, die tot de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal leidde en dus aan de wieg van Europese Unie stond. Tussen 1952 en 1955 was hij de eerste voorzitter van de Hoge Autoriteit van de EGKS.

We doen Monnet echter tekort wanneer we het alleen hebben over zijn invloed op economisch gebied. Een bekende en veel geciteerde uitspraak van hem was: “Wij brengen mensen samen, geen landen“. De huidige EU-programma’s voor uitwisseling op het gebied van cultuur en onderwijs zijn een voortzetting van die traditie.

CONTACT

Algemene inlichtingen

Bel
00 800 6 7 8 9 10 11 Nadere informatie

E-mail ons uw vragen

Contactgegevens instellingen, bezoekersdiensten, persdiensten

Help ons verbeteren

Gevonden wat u zocht?

JaNee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?