Διαδρομή πλοήγησης

  • Πώς λειτουργεί η ΕΕ
    • Βασικές πληροφορίες
    • Όργανα, οργανισμοί υπηρεσίες
    • Εργαστείτε για και με την ΕΕ

Αλτσίντε ντε Γκάσπερι (1881-1954)

Από το 1945 μέχρι το 1953, ο Αλτσίντε ντε Γκάσπερι, με την ιδιότητα του πρωθυπουργού και του υπουργού των Εξωτερικών, χάραξε την πορεία της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Ιταλίας στα μεταπολεμικά χρόνια.

Γεννήθηκε στην περιοχή του Τρεντίνο-Άνω Αδίγη (Νότιο Τυρόλο), η οποία μέχρι το 1918 ανήκε στην Αυστρία. Όπως και άλλοι σημαντικοί πολιτικοί ηγέτες της γενιάς του, ο Αλτσίντε ντε Γκάσπερι ήταν ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ενότητας. Οι εμπειρίες του από το φασιστικό καθεστώς και τον πόλεμο – φυλακίστηκε από το 1927 έως το 1928 προτού βρει άσυλο στο Βατικανό – τον έκαναν να πεισθεί ότι μόνο μια ενωμένη Ευρώπη μπορούσε να αποτρέψει την επανεμφάνισή τους.

Ανέλαβε επανειλημμένα πρωτοβουλίες για την ένωση της Δυτικής Ευρώπης, εργαζόμενος για την υλοποίηση του Σχεδίου Μάρσαλ και για τη δημιουργία στενών οικονομικών σχέσεων με τις ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως με τη Γαλλία. Επιπλέον, υποστήριξε το Σχέδιο Σουμάν για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα και συνέβαλε στην ανάπτυξη της ιδέας της κοινής αμυντικής πολιτικής.

Βοηθήστε μας να βελτιώσουμε το δικτυακό τόπο

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

ΝαιΌχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;