Navigációs útvonal

  • Az Európai Unióról
    • Alapismeretek
    • Intézmények, szervek és ügynökségek
    • EU-karrier, finanszírozás, közbeszerzések

Konrad Adenauer (1876-1967)

Konrad Adenauer, a Német Szövetségi Köztársaság első kancellárja, aki 1949 és 1963 között állt az újonnan létrehozott állam élén, mindenki másnál erőteljesebben rányomta bélyegét a második világháborút követő évek német és európai történelmére.

Mint nemzedékéből megannyi politikus, Adenauer már az első világháború után felismerte, hogy a tartós béke záloga csak az egyesült Európa lehet. A harmadik birodalom idején szerzett tapasztalatai – a náci párt elmozdította Köln polgármestereként betöltött hivatalából – tovább erősítették hitében.

Adenauernek 1949 és 1955 között mindössze hat év alatt sikerült megvalósítania a nagy horderejű külpolitikai célt: Németországot szilárdan beágyazta a nyugati szövetségi rendszerbe az Európa Tanács-beli tagság (1951), az Európai Szén- és Acélközösség létrehozása (1952) és Németország NATO-csatlakozása (1955) révén.

Adenauer külpolitikájának kulcseleme a Franciaországgal való megbékélés volt. A kancellár Franciaország elnökével, Charles de Gaulle-lal együtt történelmi tettet hajtott végre, amikor 1963-ban a hajdani két ősellenség, Németország és Franciaország nevében aláírták azt az együttműködési szerződést, amely az európai integrációhoz vezető út egyik mérföldkövévé vált.

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?