Konrad Adenauer (1876-1967)

Saksan liittotasavallan ensimmäinen liittokansleri, joka oli uudelleen perustetun Saksan johdossa vuosina 1949–1963 ja vaikutti enemmän kuin kukaan muu sodanjälkeisen Saksan kuvaan ja asemaan Euroopassa.

Monien sukupolvensa poliitikkojen tavoin Adenauer oli jo ensimmäisen maailmansodan jälkeen oivaltanut, että kestävä rauha edellytti Euroopan yhdentymistä. Hänen kolmannen valtakunnan aikaiset kokemuksensa – natsit pidättivät hänet Kölnin pormestarin virasta – vahvistivat näkemystä.

Kuudessa vuodessa (1949–1955) Adenauer saavutti kauaskantoisia ulkopoliittisia tavoitteita, joilla Saksa sidottiin läntiseen liittoumaan: Euroopan neuvoston jäsenyys (1951), Euroopan hiili- ja teräsyhteisön perustaminen (1952) ja Naton jäsenyys (1955).

Adenauerin ulkopolitiikan kulmakiviä oli sovinnon tekeminen Ranskan kanssa. Hän ja Ranskan presidentti Charles de Gaulle saivat aikaan historiallisen käänteen: entiset arkkiviholliset Saksa ja Ranska allekirjoittivat vuonna 1963 ystävyyssopimuksen, josta tuli yksi Euroopan yhdentymisen virstanpylväistä.

YHTEYDENOTOT

Yleisluontoiset kyselyt

Soita numeroon
00 800 6 7 8 9 10 11 Tietoa puhelinpalvelusta

Lähetä sähköpostia

EU-elinten yhteystiedot, vierailut ja mediakontaktit

Auta meitä kehittämään sivustoa

Löysitkö etsimäsi tiedon?

KylläEn

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.