Διαδρομή πλοήγησης

  • Πώς λειτουργεί η ΕΕ
    • Βασικές πληροφορίες
    • Όργανα, οργανισμοί υπηρεσίες
    • Εργαστείτε για και με την ΕΕ

Κόνραντ Αντενάουερ (1876-1967)

Ο πρώτος Καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ο οποίος ηγείτο του νεοσύστατου κράτους από το 1949 μέχρι το 1963, άλλαξε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον την εικόνα της μεταπολεμικής γερμανικής και ευρωπαϊκής ιστορίας.

Όπως και πολλοί άλλοι πολιτικοί της γενιάς του, ο Αντενάουερ είχε ήδη συνειδητοποιήσει μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ότι μόνο μέσω μιας ενωμένης Ευρώπης μπορούσε να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη. Η εμπειρία του κατά τη διάρκεια του Γ΄ Ράιχ, όταν οι Ναζί τον καθαίρεσαν από δήμαρχο της Κολωνίας, επιβεβαίωσε αυτή την άποψη.

Σε διάστημα μόλις έξι ετών, από το 1949 μέχρι το 1955, ο Αντενάουερ πέτυχε μεγαλόπνοους στόχους εξωτερικής πολιτικής, εντάσσοντας τη Γερμανία στη συμμαχία των δυτικών χωρών: προσχώρηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης (1951), ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (1952) και είσοδος της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ (1955).

Ακρογωνιαίος λίθος της εξωτερικής πολιτικής του Αντενάουερ ήταν η συμφιλίωση με τη Γαλλία. Μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο Σάρλ ντε Γκωλ πέτυχαν ένα σπουδαίο ιστορικό γεγονός: το 1963, οι άλλοτε υπ΄ αριθμόν ένα εχθροί, Γερμανία και Γαλλία, υπέγραψαν σύμφωνο φιλίας, που αποτέλεσε ορόσημο στην πορεία για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση.

Βοηθήστε μας να βελτιώσουμε το δικτυακό τόπο

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

ΝαιΌχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;