Навигационна пътека

Конрад Аденауер (1876-1967 г.)

Първият канцлер на Федерална република Германия, който е начело на новосъздадената държава от 1949 до 1963 г., променя повече от всеки друг облика на следвоенна Германия и европейската история.

Като много политици от неговото поколение, след Първата световна война Аденауер вече е разбрал, че траен мир може да бъде постигнат само чрез обединение на Европа. Преживяванията му по време на Третия райх - той е отстранен от поста си на кмет на Кьолн от нацистите - са затвърдили това негово мнение.

Само за шест години - от 1949 до 1955 г. - Аденауер реализира дългосрочните външнополитически цели да включи Германия в западния съюз: членство в Съвета на Европа (1951 г.), основаване на Европейската общност за въглища и стомана (1952 г.) и влизане на Германия в НАТО (1955 г.).

Крайъгълен камък на външната политика на Аденауер е помиряването с Франция. Заедно с френския президент Шарл дьо Гол той постига обрат в историята: през 1963 г. някогашните върли противници Германия и Франция подписват договор за приятелство, превърнал се в ключов момент по пътя към европейска интеграция.

Помогнете ни да направим сайта по-добър

Намерихте ли търсената от вас информация?

ДаНе

Какво търсехте?

Имате ли предложения?