Verenigd KoninkrijkVerenigd Koninkrijk

EU-lid sinds: 1973

Hoofdstad: Londen

Oppervlakte: 244.820 km²

Bevolking: 61,7 miljoen

Munteenheid: pond sterling (£)

Schengengebied: Geen lid van Schengen

Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk (VK) bestaat uit Engeland, Wales en Schotland (die samen Groot-Brittannië vormen) en Noord-Ierland. De geografie is gevarieerd. Aan sommige kusten vindt u kliffen, er zijn berggebieden en laagvlaktes, en er liggen ontelbare eilanden voor de kust van Schotland. De hoogste berg is Ben Nevis in Schotland: de top is 1343 meter hoog.

Het Verenigd Koninkrijk is een constitutionele monarchie en een parlementaire democratie. De belangrijkste kamer van het parlement is het Lagerhuis, of House of Commons, met 646 leden die via rechtstreekse verkiezingen worden gekozen. In het Hogerhuis, of House of Lords, zitten ongeveer 700 mensen, waaronder "life peers", personen met een niet-overerfbare adellijke titel voor het leven, en "hereditary peers", adellijke personen op wie het lidmaatschap erfelijk is overgegaan. Het Schotse parlement zetelt in Edinburgh en heeft brede bevoegdheden op lokaal niveau. Het parlement van Wales heeft zijn zetel in Cardiff. Het heeft beperktere bevoegdheden voor lokale aangelegenheden, maar mag over bepaalde onderwerpen wetgeving opstellen.

De bevolking bestaat voor meer dan 80% uit Engelsen. De Schotten vormen bijna 10% van de bevolking, de rest bestaat voor het grootste deel uit Welshmen en Noord-Ieren. Er zijn ook verschillende immigrantengroepen, voornamelijk uit de voormalige koloniën de Antillen, India, Pakistan, Bangladesh en Afrika.

De economie, een van de grootste van de EU, is steeds meer gebaseerd op diensten, hoewel de industriële capaciteit o.a. op het gebied van hightech niet onderschat mag worden. De City of London is een van de financiële wereldcentra.

Het VK was de bakermat van de industriële revolutie en heeft veel beroemde wetenschappers en ingenieurs voortgebracht, zoals Isaac Newton en Charles Darwin. De vader van de moderne economische wetenschappen, Adam Smith, was een Schot. Een schier eindeloze reeks dichters, essayisten en schrijvers hebben de Engelse literatuur groot gemaakt, van Geoffrey Chaucer, via Shakespeare en zijn tijdgenoten, tot hedendaagse schrijvers als J.K. Rowling en nobelprijswinnares Doris Lessing.

Er zijn veel regionale en traditionele gerechten die bezoekers in verleiding zullen brengen. Zo kunt u in Schotland Arbroath smokies proberen (lichtgekookte, gerookte schelvis) en in Noord-Ierland kunt u de dag beginnen met een Ulster fry (gebakken spek, ei, worst, haverkoekjes en aardappelbrood). Een traditioneel Welsh gerecht is laverbread (gebakken zeewier waarvan koekjes gemaakt worden) met Welsh havermout, geserveerd met eieren, spek en kokkels. Een typisch gerecht uit Noord-Engeland is de Lancashire hotpot, met lam of rundvlees, aardappelen en uien.

Nuttige links

CONTACT

Algemene inlichtingen

Bel
00 800 6 7 8 9 10 11 Nadere informatie

E-mail ons uw vragen

Contactgegevens instellingen, bezoekersdiensten, persdiensten

Verenigd Koninkrijk

Help ons verbeteren

Gevonden wat u zocht?

JaNee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?