Egyesült KirályságEgyesült Királyság

Csatlakozás az Európai Unióhoz: 1973

Főváros: London

Terület: 244 820 km²

Népesség: 61,7 millió

Nemzeti valuta: font sterling (£)

Schengeni térség: Nem tagja a schengeni térségnek

Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyságot Anglia, Wales, Skócia (együtt: Nagy-Britannia) és Észak-Írország alkotja. A több helyütt sziklás partokkal övezett tájakon felföldek és síkságok váltják egymást; Skócia partjait számos sziget szegélyezi. Ugyancsak Skóciában található az ország legmagasabb csúcsa: az 1344 méter magas Ben Nevis.

Az Egyesült Királyság államformája alkotmányos monarchia. Az országban parlamentáris demokrácia működik. A törvényhozás fő intézménye az alsóház, a House of Commons , melynek 646 tagját az általános választások során delegálják a választópolgárok. A felsőházban, a Lordok Házában mintegy 700 személy foglal helyet: örökletes és nem örökletes nemesi címmel rendelkező személyek, illetve püspökök. Edinburghban működik a széles helyi hatáskörrel rendelkező skót parlament, Cardiff pedig a korlátozottabb jogokkal felruházott walesi nemzetgyűlés székhelye.

Az ország népességének több mint 80%-a angol, közel 10%-a skót; a lakosság fennmaradó részét főként walesiek és észak-írek teszik ki. Az Egyesült Királyság számos bevándorlónak ad otthont. A bevándorlók főleg az egykori brit gyarmatbirodalom területéről, így a karib-tengeri szigetekről, Indiából, Pakisztánból, Bangladesből és Afrikából származnak.

Az Egyesült Királyság az Európai Unió egyik vezető gazdasága. A brit gazdasági életben egyre fontosabb szerepet játszik a szolgáltató ágazat, ugyanakkor továbbra is jelentős az ipar szerepe a csúcstechnológia terén és egyes kiemelt ágazatokban. A londoni City a világ egyik pénzügyi központja.

Az ipari forradalom hazájának számító ország számos kiemelkedő tudóst és mérnököt adott a világnak, köztük Isaac Newtont és Charles Darwint. Skóciában született Adam Smith, a modern közgazdaságtan atyja. Az angol irodalom történetében egymást követik a kiváló költők, drámaírók, esszéisták és regényírók, Geoffrey Chauchertől Shakespeare-en és kortársain át olyan modern szerzőkig, mint J. K. Rowling, a Nobel-díjas Doris Lessing és sokan mások.

Az Egyesült Királyság vidékei jó néhány tájjellegű és hagyományos specialitást kínálnak a kulináris ínyencségek kedvelőinek. Skóciában járva nem hagyhatjuk ki az arbroath-i füstölt tőkehalat (Arbroath smokies), Észak-Írországban pedig miért ne kezdenénk a napot a füstölt szalonnát, tojást, kolbászt, szódabikarbónával futtatott lepényt és burgonyás kenyeret tartalmazó kiadós reggelivel, az Ulster fry -jal. Hagyományos wales-i ételkülönlegesség a laverbread – tengeri növényből készül, melyet zabliszttel apró pogácsákká formálnak, majd átsütve, tojással, szalonnával és kagylóval körítve fogyasztanak reggelire. A Lancashire hotpot az észak-angliai konyha egyik specialitása: sütőben fedő alatt burgonyával és hagymával puhára párolt bárány- vagy marhahús.

Hasznos linkek

  • Kis országhatározó – Gyereksarok
  • A Bizottság Egyesült Királysági Képviselete en
  • Az Európai Parlament Irodája az Egyesült Királyságban en
  • Az egyesült királysági közigazgatás és közszolgáltatás en
  • Turistainformáció en
Egyesült Királyság

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?