Ujedinjena KraljevinaUjedinjena Kraljevina

Godina ulaska u EU: 1973.

Glavni grad: London

Ukupna površina: 244 820 km²

Stanovništvo: 61,7 milijuna

Valuta: britanska funta (£)

Schengenski prostor: nije članica schengenskog prostora

Ujedinjena Kraljevina

Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) sastoji se od Engleske, Walesa, Škotske (koji skupa čine Veliku Britaniju) i Sjeverne Irske. Geografske značajke Ujedinjenog Kraljevstva variraju te uključuju klifove duž dijela obala, visočja i nizine te mnoge otoke oz obale Škotske. Najviša planina je Ben Nevis u Škotskoj i doseže 1344 metra visine.

Ujedinjeno Kraljevstvo je ustavna monarhija i parlamentarna demokracija. Glavni dom parlamenta je Donji dom (the House of Commons) koji broji 646 članova odabranih na općim izborima. Oko 700 ljudi ima pravo sjediti u Gornjem domu (the House of Lords), uključujući imenovane plemiće, nasljedne plemiće i biskupe. Postoji i Škotski parlament u Edinburghu s velikim opsegom lokalne vlasti i Velška Skupština u Cardiffu koja ima više ograničenu vlast za poslove Walesa, ali ima i zakonodavnu vlast u nekim pitanjima.

Englezi čine više od 80% stanovništva. Škoti čine približno 10% stanovništva, a Velšani i Irci većinu preostalog broja. Ujedinjeno Kraljevstvo domovina je različitim imigrantskim zajednicama, uglavnom iz bivših kolonija: Zapadnih Indija, Indije, Pakistana, Bangladeša i Afrike.

Gospodarstvo – jedno od najjačih u EU – temelji se na uslužnom sektoru, iako zadržava industrijske kapacitete u visokoj tehnologiji i drugim sektorima. Grad London svjetski je financijski centar.

Domovina Industrijske revolucije, Ujedinjeno Kraljevstvo dalo je mnoge velike znanstvenike i inžinjere uključujući Isaaca Newtona i Charlesa Darwina. Otac moderne ekonomije Adam Smith bio je Škot. Engleska književnost dala je beskonačan niz pjesnika, dramaturga, esejista i romanopisaca od Geoffreya Chaucera preko Shakespearea i njegovih suvremenika do obilja modernih pisaca poput J. K. Rowling i dobitnice Nobelove nagrade Doris Lessing.

Postoje mnogi regionalni i tradicionalni specijaliteti koje posjetitelji trebaju kušati u Ujedinjenom Kraljevstvu. Na primjer, u Škotskoj trebate probati Arbroath smokies (lagano kuhana dimljena kolja) ili u Sjevernoj Irskoj dan započeti uz Ulster fry (pržena slanina, jaja, kobasica, soda kruh razdijeljen na četvrtine i kruh od krumpira)? Tradicionalni velški specijalitet je laverbread (alge) oblikovan u male tortice s velškom zobenom kašom, pržene i poslužene s jajima, slaninom i srcolikim školjkama. Tradicionalno jelo sjeverne Engleske je Lancashire hotpot načinjen od janjetine ili govedine, krumpira i luka.

KONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

Ujedinjena Kraljevina

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?