Yhdistynyt kuningaskuntaYhdistynyt kuningaskunta

EU:hun liittymisvuosi: 1973

Pääkaupunki: Lontoo

Pinta-ala: 244 820 km²

Väkiluku: 61,7 miljoonaa

Valuutta: Englannin punta (£)

Schengen-alue: Ei Schengen-alueen jäsen

Yhdistynyt kuningaskunta

Yhdistynyt kuningaskunta koostuu Englannista, Walesista, Skotlannista (jotka yhdessä muodostavat Ison-Britannian) ja Pohjois-Irlannista. Yhdistynyt kuningaskunta on pinnanmuodostukseltaan vaihtelevaa. Siihen kuuluu ylänköä ja alankoa, osa rannoista on kalliojyrkänteitä ja Skotlannin rannikolla on paljon saaria. Korkein vuori on Ben Nevis Skotlannissa (1 344m).

Yhdistynyt kuningaskunta on perustuslaillinen monarkia ja parlamentaarinen demokratia. Parlamentin tärkein kamari on alahuone (House of Commons), jonka 646 jäsentä valitaan suorilla vaaleilla. Noin 700 henkilöllä on oikeus istua ylähuoneessa (House of Lords). Näihin kuuluvat elinikäisen aatelisarvon saaneet, syntyperäiset aatelin jäsenet ja piispat. Edinburghissa istuvalla Skotlannin parlamentilla on laaja alueellinen toimivalta, minkä lisäksi Cardiffissa kokoontuvalla Walesin kansalliskokouksella on rajoitetumpi toimivalta hoitaa Walesin asioita, mutta se voi säätää lakeja joillakin aloilla.

Englantilaisten osuus maan väestöstä on yli 80 prosenttia. Skotlantilaisia on noin 10 prosenttia. Suurin osa muusta väestöstä koostuu walesilaisista ja pohjoisirlantilaisista. Yhdistyneessä kuningaskunnassa on myös monia maahanmuuttajayhteisöjä, jotka ovat lähtöisin pääasiassa sen entisistä siirtomaista Antilleilta, Intiasta, Pakistanista, Bangladeshista ja Afrikasta.

Talous, joka on yksi EU:n suurimmista, perustuu yhä enemmän palveluihin, vaikka maalla onkin edelleen teollisuuskapasiteettia huipputeknologian ja muilla aloilla. Lontoon City on rahoituspalvelujen maailmanlaajuinen keskus.

Teollinen vallankumous alkoi Yhdistyneestä kuningaskunnasta, ja monet suuret tiedemiehet ja insinöörit, kuten Isaac Newton ja Charles Darwin, ovat sieltä kotoisin. Nykyaikaisen taloustieteen isänä pidetty Adam Smith oli skotti. Englantilaisesta kirjallisuudesta tunnetaan lukematon määrä runoilijoita, näytelmäkirjailijoita, esseistejä ja romaanikirjailijoita, joiden luetteloa voi jatkaa Geoffrey Chaucerista ja Shakespearesta aikalaisineen lukuisiin nykykirjailijoihin kuten J. K. Rowlingiin ja Nobel-palkittuun Doris Lessingiin.

Yhdistyneessä kuningaskunnassa on monenlaisia perinneruokia ja alueellisia erikoisuuksia. Esimerkiksi Skotlannissa voi maistella Arbroathin savukalaa (kevyesti keitettyä savustettua koljaa) ja Pohjois-Irlannissa nauttia Ulster fry -nimellä tunnettua aamupalaa, johon kuuluu paistettua pekonia, kananmunaa, makkaraa, leipäsiä ja perunalimppua. Walesilainen erikoisuus ovat merilevästä ja kaurahiutaleista tehdyt leipäset, jotka paistetaan ja tarjotaan kananmunien, pekonin ja simpukoiden kanssa. Pohjois-Englannille tyypillinen ruoka on Lancashiren lihapata, jossa on lampaan tai naudan lihaa, perunaa ja sipulia.

Hyödyllisiä linkkejä

YHTEYDENOTOT

Yleisluontoiset kyselyt

Soita numeroon
00 800 6 7 8 9 10 11 Tietoa puhelinpalvelusta

Lähetä sähköpostia

EU-elinten yhteystiedot, vierailut ja mediakontaktit

Yhdistynyt kuningaskunta

Auta meitä kehittämään sivustoa

Löysitkö etsimäsi tiedon?

KylläEn

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.