Det Forenede KongerigeDet Forenede Kongerige

EU-medlemskab: 1973

Hovedstad: London

Areal: 244 820 km²

Befolkningstal: 61,7 millioner

Valuta: pund sterling (£)

Schengenområdet: Ikke med i Schengen

Det Forenede Kongerige

Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland (i kortform Storbritannien og i daglig tale til tider fejlagtigt England) består af England, Wales, Skotland (som tilsammen udgør Storbritannien) og Nordirland. Landskabet er varieret med klipper langs flere kyststrækninger, højland, lavland og mange øer ud for Skotlands kyst. Det højeste bjerg er Ben Nevis i Skotland med sine 1 343 meter.

Storbritannien er et konstitutionelt monarki og et parlamentarisk demokrati. Det vigtigste kammer i parlamentet er underhuset, kaldet House of Commons, som har 646 medlemmer, der vælges ved almindelige direkte valg. Der er ca. 700 medlemmer i overhuset, House of Lords, bl.a. livsvarige medlemmer, adelige med arvelige pladser og biskopper. I Edinburgh er der et skotsk parlament med vidtrækkende lokale beføjelser. Det walisiske parlament i Cardiff har færre beføjelser, men kan lovgive på visse områder.

Englænderne udgør over 80 % befolkningen. Skotterne udgør knap 10 %, og resten er for størstedelens vedkommende walisere og nordirere. Der er også mange forskellige indvandrergrupper, hovedsageligt fra landets tidligere kolonier i Vestindien, Indien, Pakistan, Bangladesh og Afrika.

Økonomien – en af de største i EU – er i stigende grad baseret på tjenesteydelser, selv om landet stadig har en industriel kapacitet inden for højteknologi og visse andre sektorer. City of London er et internationalt finanscentrum.

Den industrielle revolution startede i Storbritannien, og landet har leveret mange store videnskabsfolk og ingeniører , bl.a. Isaac Newton og Charles Darwin. Ophavsmanden til den moderne økonomi, Adam Smith, var skotte. Engelsk litteratur har frembragt en lang række digtere, dramatikere, essayister og romanforfattere – fra Geoffrey Chaucer og Shakespeare og hans samtidige til en bred skare af moderne forfattere, f.eks. J. K. Rowling og nobelpristageren Doris Lessing.

Der er mange regionale og traditionelle madretter, der kan friste turisterne. I Skotland kan du f.eks. smage en letkogt røget torsk, kaldet Arbroath smokies. Og hvad med at starte dagen i Nordirland med stegt bacon, æg, pølse, sodaboller og kartoffelbrød (Ulster fry)? I Wales har man en specialitet, der består af en slags tang, kaldet laverbread, og havremel, som sammen formes til små boller. De spises tit stegt med æg, bacon og muslinger. Lancashire hotpot, som tilberedes af lamme- eller oksekød, kartofler og løg, er en traditionel ret fra Nordengland.

Nyttige links

KONTAKT

Generelle forespørgsler

Ring
00 800 6 7 8 9 10 11 Mere om vores service

E-mail dine spørgsmål

Kontakt‑ og besøgsoplysninger for institutionerne, pressekontakt

Det Forenede Kongerige

Hjælp os med at blive bedre

Fandt du det, du søgte?

JaNej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?