Обединеното кралствоОбединеното кралство

Година на присъединяване към ЕС: 1973 г.

Столица: Лондон

Обща площ: 244 820 км²

Население: 61,7 милиона

Валута: Лира стерлинг (£)

Шенгенско пространство: Не членува в Шенгенско пространство

Обединеното кралство

Обединеното кралство се състои от Англия, Уелс, Шотландия (които заедно образуват Великобритания) и Северна Ирландия. Релефът на Обединеното кралство е разнообразен със стръмни скали по някои крайбрежни ивици, възвишения и низини и множество острови, разположени срещу шотландския бряг. Най-високият връх е Бен Невис в Шотландия, с височина 1 344 метра.

Обединеното кралство е конституционна монархия и парламентарна демокрация. Основната камара на парламента е долната, Камарата на общините, която е съставена от 646 членове, избирани чрез всеобщи преки избори. Около 700 души могат да бъдат избирани за горната камара, Камарата на лордовете, сред които пожизнени и наследствени лордове и епископи. В Единбург има шотландски парламент с широки местни правомощия, а в Кардиф — Уелска Асамблея, която има по-ограничени правомощия по уелските въпроси, но все пак може да извършва законодателна дейност в някои области.

Повече от 80 % от населението е с английски произход. Шотландците са почти 10 %, а уелсците и северноирландците — по-голяма част от останалото население. В Обединеното кралство живеят различни емигрантски общности, предимно потомци на неговите бивши колонии в Западните Индии, Индия, Пакистан, Бангладеш и Африка.

Икономиката — една от най-силно развитите в Европа — е с все по-ясно изразена насоченост към сектора на услугите, въпреки че поддържа производствен капацитет във високотехнологичния и други сектори. Лондонското Сити е световен център на финансови услуги.

Родина на индустриалната революция, сред поданиците на Обединеното кралство са велики учени и инженери като Исак Нютон и Чарлс Дарвин. Бащата на съвременната икономика Адам Смит е от шотландски произход. Английската литература се характеризира с безкраен списък от поети, драматурзи, есеисти и романисти. От Джефри Чосър, през Шекспир и неговите съвременници до множество модерни писатели, като Дж.К. Роулинг и Носителката на Нобелова награда Дорис Лесинг.

Много регионални и традиционни специалитети биха могли да изкушат посетителите на Обединеното кралство. В Шотландия например може да опитате Arbroath smokies (леко запечена пушена треска), а в Северна Ирландия защо да не започнете с Ulster fry (пържен бекон, яйца, наденички, soda farls (четвъртинки ирландски хляб) и картофен хляб)? Традиционен специалитет в Уелс е хлябът с водорасли, приготвян под формата на малки кексчета с уелско овесено брашно, които се пържат и се сервират с яйца, бекон и миди. Традиционно ястие от северна Англия е ланкаширското задушено агнешко или говеждо месо с картофи и лук.

Полезни връзки

  • Информация за страните за деца – Детски кът
  • Представителство на Комисията в Обединеното кралство en
  • Информационно бюро на Европейския парламент в Обединеното кралство en
  • Администрация и обществени услуги в Обединеното кралство en
  • Туристическа информация en
Обединеното кралство

Помогнете ни да направим сайта по-добър

Намерихте ли търсената от вас информация?

ДаНе

Какво търсехте?

Имате ли предложения?