SuediaSuedia

Anul aderării la UE: 1995

Capitala: Stockholm

Suprafaţa totală: 449 964 km²

Populaţia: 9,2 milioane

Moneda: coroană suedeză (kr)

Spaţiul Schengen: face parte din spaţiul Schengen din 1996

Suedia

Populaţia Suediei o depăşeşte pe cea a oricărei alte ţări nordice. Separată de Norvegia printr-un lanţ muntos, în partea de vest, Suedia împarte cu Finlanda Golful Botnic, din nordul Mării Baltice.

Destinaţia terenurilor din sudul ţării este predominant agricolă, în timp ce la latitudini mai mari, creşte ponderea suprafeţelor împădurite. Densitatea populaţiei este mai mare în sud, cu precădere pe valea Lacului Mälaren şi în regiunea Öresund.

Riksdag a devenit, în 1971, parlament unicameral. Cei 349 de membri sunt aleşi printr-un sistem de reprezentare proporţională, pentru un mandat de patru ani.

Minoritatea saamă din Suedia numără cel puţin 17 000 de persoane, formând o comunitate ale cărei venituri provin în principal din creşterea renilor. De asemenea, ţara are o mică minoritate de finlandezi.

Suedia exportă autovehicule, utilaje, oţel, dispozitive electronice, echipamente de comunicaţie şi produse din hârtie.

Suedezii au jucat un rol de pionierat în primii ani ai cinematografiei, prin Mauritz Stiller şi Victor Sjöström. Ulterior, regizori ca Ingmar Bergman şi actriţe precum Greta Garbo, Ingrid Bergman şi Anita Ekberg au făcut carieră în străinătate. Pe mulţi dintre noi, muzica suedeză ne duce cu gândul la ABBA, celebrul grupul pop din anii 1970.

Bucătăria tradiţională este renumită pentru Smorg åsbord (bufetul suedez), heringul din Marea Baltică, supa de mazăre şi clătite.

Linkuri utile

CONTACT

Pentru informaţii generale

Sunaţi la
00 800 6 7 8 9 10 11 Detalii despre serviciile oferite

Trimiteţi-ne întrebările dvs. prin e-mail

Datele de contact ale instituţiilor, relaţii cu presa, vizite

Suedia

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

DaNu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră: