ZwedenZweden

EU-lid sinds: 1995

Hoofdstad: Stockholm

Oppervlakte: 449.964 km²

Bevolking: 9,2 miljoen

Munteenheid: kroon (kr)

Schengengebied: Lid van het Schengengebied sinds 1996

Zweden

Van alle Scandinavische landen heeft Zweden de grootste bevolking. Een bergrug in het Westen scheidt Zweden van Noorwegen. Het noordelijke deel van de zeearm tussen Zweden en Finland heet de Botnische Golf, de rest heet de Oostzee.

Zuid-Zweden is voornamelijk landbouwgebied. Naar het noorden toe neemt het percentage bos steeds verder toe. De bevolkingsdichtheid is ook hoger in het zuiden, aan het Mälarenmeer en aan de Sont liggen enkele grote steden.

Sinds 1971 heeft het parlement, de Riksdag, nog maar één kamer. De 349 leden worden elke vier jaar gekozen via een systeem van evenredige vertegenwoordiging.

In Zweden leven ruim 17.000 inheemse Samen, een gemeenschap die voornamelijk leeft van de rendierhouderij. Ook woont er een kleine groep etnische Finnen in het land.

Zweden exporteert o.a. auto’s, technologische producten, staal, elektronica, communicatieapparatuur en papierwaren.

Zweden speelde een belangrijke rol in de begintijd van de film. Mauritz Stiller en Victor Sjöström waren toen grote namen. In latere jaren maakten regisseur Ingmar Bergman en de actrices Greta Garbo, Ingrid Bergman en Anita Ekberg furore in het buitenland. Zweedse muziek is voor velen synoniem met ABBA, een popgroep die vooral in de jaren '70 succes had.

De Zweedse keuken is bekend om zijn Smörgåsbord (een buffet van delicatessen), haring uit de Oostzee, erwtensoep en pannenkoeken.

Nuttige links

CONTACT

Algemene inlichtingen

Bel
00 800 6 7 8 9 10 11 Nadere informatie

E-mail ons uw vragen

Contactgegevens instellingen, bezoekersdiensten, persdiensten

Zweden

Help ons verbeteren

Gevonden wat u zocht?

JaNee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?