ŠvedskaŠvedska

Godina ulaska u EU: 1995.

Glavni grad: Stockholm

Ukupna površina: 449 964 km²

Stanovništvo: 9,2 milijuna

Valuta: kruna (kr)

Schengenski prostor: članica schengenskog prostora od 1996.

Švedska

Švedska ima najveći broj stanovnika među svim nordijskim zemljama. Na zapadu je odvojena od Norveške planinskim lancem, a s Finskom dijeli dio od Botničkog zaljeva do sjevera Baltičkog mora.

Južni dijelovi zemlje pretežno su poljoprivredna područja sa šumama koje pokrivaju sve veći postotak zemlje idući prema sjeveru. Gustoća naseljenosti veća je u južnoj Švedskoj, a mnogo ljudi živi u dolini jezera Mälaren i regiji Öresund.

Godine 1971. Riksdag je postao jednodomni parlament. Njegovih 349 članova biraju se na temelju proporcionalne zastupljenosti na mandat od četiri godine.

Među populacijom Švedske najmanje je 17 000 urođenika Saamija (Laponaca), zajednice čiji su glavni izvor prihoda sobovi. Švedska je također dom manjem broju etničkih Finaca.

Šveđani izvoze automobile, tehničke strojeve, čelik, elektroničke naprave, komunikacijsku opremu i proizvode od papira.

Šveđani su odigrali pionirsku ulogu u ranim danima kinematografije. Začetnici su bili Mauritz Stiller i Victor Sjöström. Nakon njih inozemnu karijeru ostvarili su redatelji poput Ingmara Bergmana i glumice poput Grete Garbo, Ingrid Bergman i Anite Ekberg. ABBA, pop grupa 70-ih, i švedska glazba za mnoge su sinonimi.

Švedska kuhinja poznata je po jelu Smorgåsbord (zakuska od različitih delikatesa), baltičkoj haringi, juhi od graška i palačinkama.

Korisne poveznice

KONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

Švedska

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?