ШвецияШвеция

Година на присъединяване към ЕС: 1995 г.

Столица: Стокхолм

Обща площ: 449 964 км²

Население: 9,2 милиона

Валута: крона (kr)

Шенгенско пространство : Член на Шенгенско пространство от 1996

Швеция

Швеция е държавата с най-голям брой население сред северните страни. В западната си част е разделена от Норвегия с планинска верига, а на изток си поделя с Финландия Ботническия залив на север от Балтийско море.

Южната част на страната е главно селскостопанска и колкото пό на север отива човек, толкова по-голяма част от страната е покрита с гори. Гъстотата на населението също е по-голяма в южна Швеция, като голяма част от хората живеят в долината на езерото Меларен и в региона на Оресунд.

През 1971 г. Riksdag става еднокамарен парламент. Неговите 349 членове се избират на основата на пропорционално представителство за мандат от четири години.

В страната живеят най-малко 17 000 местни саами — общност, която се препитава главно от отглеждане на елени. Швеция е също и родина на малък брой етнически финландци.

Швеция е износител на коли, инженерингови продукти, стомана, електронна апаратура, комуникационно оборудване и хартиени продукти.

Страната има водеща роля в ранните години на киното. Сред пионерите на седмото изкуство са Мориц Щилер и Виктор Шьострьом. По-късно режисьорът Ингмар Бергман и актриси като Грета Гарбо, Ингрид Бергман и Анита Екберг правят успешна кариера зад граница. За много хора шведската музика е синоним на поп групата от 70-те АББА.

Шведската кухня е известна със своите Smorg åsbord (бюфет от вкусни деликатеси), балтийска херинга, грахова супа и палачинки.

Полезни връзки

Швеция

Помогнете ни да направим сайта по-добър

Намерихте ли търсената от вас информация?

ДаНе

Какво търсехте?

Имате ли предложения?