SpanienSpanien

Medlemskap: 1986

Huvudstad: Madrid

Yta: 504 782 km²

Folkmängd: 45,8 miljoner

Valuta: Med i euroområdet sedan 1999 (€)

Schengenområdet: Med i Schengenområdet sedan 1991

Spanien

Det spanska fastlandet domineras av högplatåer och bergskedjor som Pyrenéerna och Sierra Nevada. Från dessa höglänta områden löper flera stora floder, t.ex. Ebro, Duero, Tagus och Guadalquivir. Ögruppen Balearerna ligger i Medelhavet, medan de autonoma Kanarieöarna ligger utanför Afrikas kust.

Spanien är en monarki och har ett parlament med två kamrar, cortes (nationalförsamlingen). I 1978 års konstitution stadfästs den språkliga och kulturella mångfalden i ett enat Spanien. Landet är indelat i 17 autonoma regioner som alla har egna, direktvalda myndigheter. I Katalonien, Baskien och Galicien har de regionala språken officiell status vid sidan av det nationella språket spanska, som också kallas kastilianska.

Spanien har en stark tjänste- och tillverkningsindustri, men turism och jordbruk (särskilt frukt, grönsaker, olivolja och vin) är också viktiga ekonomiska sektorer.

Spanien har ett rikt konstnärligt arv, från Velázquez på 1600-talet, Goya på 1700- och 1800-talet till Picasso, Dalí och Miró på 1900-talet. Den spanska flamencon, musiken och dansen, är välkänd runt om i världen, och Cervantes roman Don Quijote är en milstolpe i modern europeisk litteratur. Flera spanska filmskapare har fått internationella utmärkelser, däribland Pedro Almodóvar, Alejandro Amenábar och Luis Buñuel.

Det spanska köket är känt för sin paella (ris, kyckling, skaldjur och grönsaker), tortilla (potatisomelett) och sangria (kallt vin som serveras med frukt).

Länkar

KONTAKT

Allmänna frågor om EU

Ring
00 800 6 7 8 9 10 11 Läs mer om tjänsten

Skicka din fråga

Kontaktuppgifter och besöksadresser till institutionerna, presskontakter

Spanien

Hjälp oss att bli bättre!

Hittade du vad du letade efter?

JaNej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?