SpanjeSpanje

EU-lid sinds: 1986

Hoofdstad: Madrid

Oppervlakte: 504.782 km²

Bevolking: 45,8 miljoen

Munteenheid: Lid van de eurozone sinds 1999 (€)

Schengengebied: Lid van het Schengengebied sinds 1991

Spanje

Het vasteland van Spanje wordt gedomineerd door hoogvlaktes en bergketens zoals de Pyreneeën en de Sierra Nevada. In deze gebergtes ontspringen verschillende grote rivieren, zoals de Ebro, de Duero, de Taag en de Guadalquivir. Tot het Spaanse grondgebied behoren ook de Balearen in de Middellandse Zee en de autonome Canarische eilanden voor de kust van Afrika.

Spanje is een constitutionele monarchie, met een erfelijk koningsschap en een parlement dat uit twee kamers bestaat, de Cortes . In de grondwet van 1978 wordt de linguïstische en culturele diversiteit binnen het verenigde Spanje erkend. Het land is verdeeld in 17 autonome regio’s met elk hun eigen gekozen overheden. In Catalonië, Baskenland en Galicië, wordt de regionale taal naast het Spaans (of Castilliaans) als officiële taal erkend.

Spanje heeft een sterke dienstensector en ook de industrie brengt veel op, net als de landbouw (vooral groenten en fruit, olijfolie en wijn) en het toerisme.

Spanje heeft een rijke artistieke traditie, van Velázquez in de 17e eeuw, via Goya in de 18e en 19e, tot Picasso, Dalí en Miró in de 20e eeuw. Spaanse flamencomuziek en -dans worden wereldwijd bewonderd en de roman Don Quichot van Cervantes is een mijlpaal in de Europese literatuur. Spaanse filmregisseurs, zoals Pedro Almodóvar, Alejandro Amenábar en Luis Buñuel hebben al veel internationale prijzen in de wacht gesleept.

De Spaanse keuken is bekend om de paella (rijstgerecht met kip, zeevruchten en groenten), tortilla (omelet met aardappelen) en sangria (rode wijn met stukjes fruit).

Nuttige links

CONTACT

Algemene inlichtingen

Bel
00 800 6 7 8 9 10 11 Nadere informatie

E-mail ons uw vragen

Contactgegevens instellingen, bezoekersdiensten, persdiensten

Spanje

Help ons verbeteren

Gevonden wat u zocht?

JaNee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?