SpanyolországSpanyolország

Csatlakozás az Európai Unióhoz: 1986

Főváros: Madrid

Terület: 504 782 km²

Népesség: 45,8 millió

Nemzeti valuta: Az euróövezet tagja 1999 óta (€)

Schengeni térség: A schengeni térség tagja 1991 óta

Spanyolország

Spanyolország természetföldrajzi viszonyait az egymást váltó fennsíkok és hegyláncok határozzák meg. Jelentősebb hegységei közé tartozik a Pireneusok és a Sierra Nevada. A magasan fekvő területekről számos nagyobb folyó – az Ebro, a Duero, a Tagus és a Guadalquivir – siet a tenger felé. Spanyolországhoz tartoznak a Földközi-tengerben fekvő Baleár-szigetek és az Atlanti-óceánban, Afrika partjai közelében elhelyezkedő autonóm terület, a Kanári-szigetek is.

Spanyolország alkotmányos monarchia, örökletes királysággal és kétkamarás nemzetgyűléssel (Cortes). Az 1978-as alkotmány tiszteletben tartja az egységes spanyol állam nyelvi és kulturális sokféleségét. Spanyolország 17 autonóm tartományból áll, melyek mindegyikét közvetlenül megválasztott, önálló vezető testület irányítja. Katalóniában, Baszkföldön és Galíciában a spanyol, vagy más néven kasztíliai nyelv mellett a helyi nyelvek is hivatalos nyelvnek számítanak.

Az ország erős szolgáltató ágazattal és feldolgozóiparral rendelkezik, de mezőgazdasága – főként a gyümölcs- és zöldségtermesztés, az olívaolaj-ágazat és borászat –,illetve idegenforgalma is jelentős gazdasági súlyt képvisel.

A spanyol képzőművészetet olyan nevek fémjelzik, mint Velázquez (17. század), Goya (18–19. század), Picasso, Dali vagy Miro (20. század). A spanyol flamenco világszerte közkedvelt muzsika és tánc, Cervantes Don Quijote című regénye pedig a modern irodalom egyik gyöngyszeme. A spanyol filmrendezők – köztük Pedro Almodóvar, Alejandro Amenábar és Luis Buñuel – alkotásait számos rangos nemzetközi filmfesztiválon jutalmazták fődíjjal.

A spanyol konyha hagyományos fogásai közül világszerte jól ismert a paella (rizs, csirke, tengeri hal/rák és zöldségfélék keverékéből készült egytálétel) és a tortilla (burgonyás omlett). Kiváló hűsítő a vörösborból és gyümölcsökből kevert koktél, a sangria .

Hasznos linkek

Spanyolország

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?