ŠpanjolskaŠpanjolska

Godina ulaska u EU: 1986.

Glavni grad: Madrid

Ukupna površina: 504 782 km²

Stanovništvo: 45,8 milijuna

Valuta: članica europodručja od 1999. (€)

Schengenski prostor: članica schengenskog prostora od 1991.

Španjolska

Španjolskim kopnom dominiraju visoravni i planinski lanci poput Pireneja i Sierra Nevade. S tih visina spušta se nekoliko većih rijeka: Ebro, Duero, Tajo i Guadalquivir. Balearsko otočje nalazi se u Sredozemnome moru, a autonomno Kanarsko otočje smješteno je pokraj afričke obale.

Španjolska je ustavna monarhija, s nasljednim monarhom i dvodomnim parlamentom (Cortes). Ustavom iz 1978. priznaje se jezična i kulturna raznolikost unutar ujedinjene Španjolske. Zemlja je podijeljena na 17 autonomnih zajednica (regija) od kojih svaka ima svoju izravno izabranu vladu. U Kataloniji, Baskiji i Galiciji regionalni jezici imaju službeni status uz španjolski jezik, koji se još naziva i kastiljski.

Španjolski su uslužni i proizvodni sektor jaki, a veliku dobit donose i poljoprivreda (posebno proizvodnja voća i povrća, maslinova ulja i vina) i turizam.

Španjolska ima bogatu umjetničku baštinu – od Velázqueza u 17. stoljeću, preko Goye u 18. i 19., do Picassa, Dalíja i Miróa u 20. stoljeću, Španjolski flamenko (glazba i ples) cijenjeni je diljem svijeta, a Cervantesov roman Don Quijote obilježio je modernu europsku književnost. Španjolski filmski redatelji poput Pedra Almodóvara, Alejandra Amenábara i Luisa Buñuela osvojili su nekoliko međunarodnih nagrada.

Španjolska kuhinja poznata je po paelli (jelo od riže s piletinom, morskim plodovima i povrćem), tortilli (omlet od krumpira) i sangriji (crveno vino s voćem).

Korisne poveznice

KONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

Španjolska

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?