EspanjaEspanja

EU:hun liittymisvuosi: 1986

Pääkaupunki: Madrid

Pinta-ala: 504 782 km²

Väkiluku: 45,8 miljoonaa

Valuutta: Euroalueen jäsen vuodesta 1999 (€)

Schengen-alue: Schengen-alue jäsen vuodesta 1991

Espanja

Manner-Espanjalle ovat tyypillisiä ylängöt ja vuorijonot kuten Pyreneet ja Sierra Nevada. Näiltä ylängöiltä saavat alkunsa monet merkittävät joet kuten Ebro, Duero, Tajo ja Guadalquivir. Baleaarien saaret sijaitsevat Välimerellä ja autonomiset Kanarian saaret puolestaan Afrikan rannikolla Atlantilla.

Espanja on perustuslaillinen monarkia, jossa kuninkuus periytyy, ja maalla on kaksikamarinen parlamentti Cortes. Vuoden 1978 perustuslain mukaan kielellistä ja kulttuurista monimuotoisuutta on kunnioitettava yhtenäisessä Espanjan maassa. Espanja on jaettu 17 itsehallintoalueeseen, joista kullakin on oma suoraan valittu hallintonsa. Kataloniassa, Baskimaassa ja Galiciassa on alueellisilla kielillä virallinen asema koko maan yhteisen espanjan kielen eli kastilian kielen rinnalla.

Palvelualat ja teollisuustuotanto ovat hyvin vahvoja aloja ja lisäksi maanviljely (erityisesti hedelmät ja vihannekset, oliiviöljy ja viini) sekä matkailu ovat tärkeitä elinkeinoja.

Espanjan taide- ja kulttuurielämä on hyvin rikasta. Kuvataiteilijoista voidaan mainita vaikkapa 1600-luvulta Velàzquez, 1700-1800-luvulta Goya ja viime vuosisadalta Picasso, Dali ja Miro. Espanjalaisella flamencomusiikilla ja -tanssilla on ihailijoita ja ystäviä ympäri maailman, ja Cervantesin romaani Don Quijote puolestaan on modernin eurooppalaisen kirjallisuuden merkkiteoksia. Elokuvaohjaajista esimerkiksi Pedro Almodóvar, Alejandro Amenábar ja Luis Buñuel ovat voittaneet lukuisia kansainvälisiä palkintoja.

Espanjalainen keittiö tunnetaan paellasta (jossa on riisiä, kanaa, mereneläviä sekä vihanneksia), tortillasta (perunamunakasta) ja sangriasta (punaviiniä ja hedelmiä sisältävä juoma).

Hyödyllisiä linkkejä

YHTEYDENOTOT

Yleisluontoiset kyselyt

Soita numeroon
00 800 6 7 8 9 10 11 Tietoa puhelinpalvelusta

Lähetä sähköpostia

EU-elinten yhteystiedot, vierailut ja mediakontaktit

Espanja

Auta meitä kehittämään sivustoa

Löysitkö etsimäsi tiedon?

KylläEn

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.