ИспанияИспания

Година на присъединяване към ЕС: 1986 г.

Столица: Мадрид

Обща площ: 504 782 км²

Население: 45.8 милиона

Валута: Член на еврозоната от 1999 (€)

Шенгенско пространство : Член на Шенгенско пространство от 1991

Испания

Високи плата и планински вериги, като Пиренеите и Сиера Невада, се извисяват във вътрешността на Испания. От тези планини извират няколко големи реки, като например Ебро, Дуеро, Тахо и Гуадалкивир. Балеарските острови са разположени в Средиземно море, а автономните Канарски острови — в Атлантическия океан близо до африканския бряг.

Испания е конституционна монархия с наследствен монарх и двукамaрен парламент: Cortes . Конституцията от 1978 г. отдава значение на лингвистичното и културно многообразие на обединена Испания. Страната е разделена на 17 автономни области, всяка от които има своя пряко избираема управа. В Каталония, Баската автономна област и Галисия регионалните езици имат официален статут, заедно с националния испански език, наречен още кастилски.

Производственият сектор и секторът на услугите на Испания са силно развити, но селското стопанство (особено производството на плодове, зеленчуци, зехтин и вино) и туризмът също са много доходоносни.

От Веласкес през XVII век до Пикасо, Дали и Миро през XX век, без да забравяме Гоя през XVIII и XIX век, Испания има богата художествена култура. Испанското фламенко се ползва с широка популярност по света, а романът „Дон Кихот“ на Сервантес е една от епохалните творби в модерната европейска литература. Испанските режисьори Педро Алмодовар, Алехандро Аменабар и Луис Бунюел са носители на множество международни награди.

Испанската кухня е известна със своята паеля (ястие от ориз с пиле, морски дарове и зеленчуци), тортия (омлет с картофи) и сангрия (червено вино с плодове).

Полезни връзки

Испания

Помогнете ни да направим сайта по-добър

Намерихте ли търсената от вас информация?

ДаНе

Какво търсехте?

Имате ли предложения?