SlovenienSlovenien

Medlemskap: 2004

Huvudstad: Ljubljana

Yta: 20 273 km²

Folkmängd: 2 miljoner

Valuta: Med i euroområdet sedan 2007 (€)

Schengenområdet: Med i Schengenområdet sedan 2007

Slovenien

Slovenien var tidigare en av Jugoslaviens sex republiker, och landet blev självständigt 1991. Det gränsar till Italien, Österrike, Ungern och Kroatien.

Fyra stora geografiska regioner möts i Slovenien: Alperna, Dinariska alperna, Pannoniska bäckenet och Medelhavet. Landet är bergigt och slovenerna är entusiastiska skidåkare och vandrare. På landets flagga syns berget Triglav med sina tre toppar, Sloveniens högsta berg (2 864 m).

Landet tillhörde en gång det Österrikisk-ungerska imperiet. Huvudstaden Ljubljana grundades under romartiden. Universitetet har mer än 50 000 studenter och bidrar till stadens rika kulturliv. De viktigaste industrierna är bildelar, kemikalier, elektronik, elektriska apparater, metallvaror, möbler och textil.

Bland turistattraktionerna märks de berömda grottorna vid Postojna med sin dekor av stalaktiter och stalagmiter. Orden som ristats på väggarna avslöjar att de första turisterna kom dit redan år 1213.

Det slovenska köket är starkt påverkat av grannländerna. Från Österrike kommer strudel och wienerschnitzel. Italien har bidragit med risotto och ravioli och Ungern med sin gulasch. Potica är en speciell, slovensk kaka som påminner om en rulltårta täckt med valnötter.

Bland berömda slovener märks fysikern Jožef Stefan, lingvisten Franc Miklošič och arkitekten Jože Plečnik.

Länkar

KONTAKT

Allmänna frågor om EU

Ring
00 800 6 7 8 9 10 11 Läs mer om tjänsten

Skicka din fråga

Kontaktuppgifter och besöksadresser till institutionerna, presskontakter

Slovenien

Hjälp oss att bli bättre!

Hittade du vad du letade efter?

JaNej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?