SlovenijaSlovenija

Članstvo v EU: 2004

Glavno mesto: Ljubljana

Celotna površina: 20 273 km²

Prebivalstvo: 2 milijona

Denarna enota: Članica evrskega območja od leta 2007 (€)

Schengensko območje: Članica schengenskega območja od leta 2007

Slovenija

Slovenija je ena od nekdanjih šestih jugoslovanskih ustanovnih republik. Osamosvojila se je leta 1991 z razpadom Jugoslavije. Meji na Italijo, Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško.

Slovenija je stičišče štirih glavnih evropskih geografskih regij: Alp, Dinarskega gorstva, Panonske nižine in Sredozemlja. Slovenija je gorska dežela, njeni prebivalci pa so navdušeni smučarji in planinci. Na slovenski zastavi je upodobljen Triglav, ki je z 2 864 m najvišja gora Slovenije.

Dežela je bila nekoč del avstroogrskega cesarstva, glavno mesto Ljubljana pa izvira še iz rimskih časov. K živahnemu kulturnemu utripu prestolnice prispeva tudi univerza z več kot 50 000 študenti. Najpomembnejše industrijske panoge so avtomobilska, kemična, kovinska, tekstilna in pohištvena industrija ter industrija elektronike in električnih naprav.

Med turističnimi znamenitostmi slovi Postojnska jama s slikovitimi stalaktiti in stalagmiti. Napisi v jamah kažejo, da so bili v njih prvi obiskovalci že leta 1213.

V slovenski kuhinji je čutiti močan vpliv sosed: iz Avstrije sta prišla štrudelj in dunajski zrezek, iz Italije rižota, iz Madžarske golaž. Tradicionalna slovenska slaščica je potica, narejena iz vzhajanega testa, polnjenega z orehi.

Znani Slovenci so fizik Jožef Stefan, jezikoslovec Franc Miklošič in arhitekt Jože Plečnik.

KONTAKT

Splošna vprašanja

Pokličite po telefonu
00 800 6 7 8 9 10 11 Podatki o telefonskih storitvah

Vprašanja po e-pošti

Kontaktni podatki in obiski pri institucijah, kontakti za medije

Slovenija

Povejte nam

Ste našli želene informacije?

DaNe

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?