SloveniëSlovenië

EU-lid sinds: 2004

Hoofdstad: Ljubljana

Oppervlakte: 20.273 km²

Bevolking: 2 miljoen

Munteenheid: Lid van de eurozone sinds 2007 (€)

Schengengebied: Lid van het Schengengebied sinds 2007

Slovenië

Slovenië werd onafhankelijk in 1991, toen Joegoslavië uiteenviel. Het land grenst aan Italië, Oostenrijk, Hongarije en Kroatië.

In Slovenië komen vier grote geografische regio’s van Europa samen: de Alpen, de Dinarische Alpen, de Pannonische laagvlakte en het Middellandse Zeegebied. Het is een bergachtig land en de Slovenen zijn dol op skiën en bergwandelen. Op de Sloveense vlag zijn de drie toppen van de Triglav te zien, met 2.864 meter de hoogste berg van het land.

Slovenië maakte vroeger deel uit van Oostenrijk-Hongarije. De hoofdstad Ljubljana werd in de Romeinse tijd gesticht. De universiteit, met meer dan 50.000 studenten, draagt bij tot het rijke culturele leven van de stad. De belangrijkste industriesectoren zijn auto-onderdelen, elektronica, elektrische apparatuur, metaalproducten, textiel en meubels.

Toeristische attracties zijn o.a. de beroemde grotten van Postojna, vol stalactieten en stalagmieten. In de wanden gekraste namen bewijzen dat de eerste toeristen deze grotten al in 1213 bezochten.

De Sloveense keuken is sterk beïnvloed door die van de buurlanden. Uit Oostenrijk komen de Strudel en de Wiener Schnitzel. Uit Italië komen risotto en ravioli, en uit Hongarije komt goulash. Potica is een speciale Sloveense taart, die bestaat uit opgerold deeg met een laag walnoten.

Beroemde Slovenen zijn o.a. de natuurkundige Jožef Stefan, de taalkundige Franc Miklošič en de architect Jože Plečnik .

Nuttige links

CONTACT

Algemene inlichtingen

Bel
00 800 6 7 8 9 10 11 Nadere informatie

E-mail ons uw vragen

Contactgegevens instellingen, bezoekersdiensten, persdiensten

Slovenië

Help ons verbeteren

Gevonden wat u zocht?

JaNee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?