SzlovéniaSzlovénia

Csatlakozás az Európai Unióhoz: 2004

Főváros: Ljubljana

Terület: 20 273 km²

Népesség: 2 millió

Nemzeti valuta: Az euróövezet tagja 2007 óta (€)

Schengeni térség: A schengeni térség tagja 2007 óta

Szlovénia

Szlovénia korábban egyike volt Jugoszlávia hat tagköztársaságának. 1991-ben, Jugoszlávia felbomlását követően vált függetlenné. Az ország Olaszországgal, Ausztriával, Magyarországgal és Horvátországgal határos.

Szlovénia négy nagy európai földrajzi régió – az Alpok, a Dinári-térség, a Pannon-síkság és a földközi-tengeri térség – találkozásánál fekszik. Területét hegyek borítják, lakói körében közkedvelt sport a síelés és a hegymászás. Legmagasabb hegycsúcsa a 2864 méter magas Triglav, melynek hármas orma az ország nemzeti lobogóján is feltűnik.

Szlovénia egykor az Osztrák–Magyar Monarchia részét alkotta. Fővárosát, Ljubljanát a római korban alapították. A ljubljanai egyetem, ahol több mint 50 000 diák tanul, a város pezsgő kulturális életének motorja. Szlovénia vezető iparágai között említhető az autóalkatrész-gyártás, az elektronikai ipar, az elektromos berendezések gyártása, a fémfeldolgozás, a textilipar és a bútoripar.

Az ország egyik leghíresebb nevezetessége a postojnai cseppkőbarlang, amely, mint arról a falain látható rajzok tanúskodnak, már 1213-ban is vonzó látványosságnak számított.

A szlovén konyhára erősen hatott a szomszéd népek szakácsművészete: Ausztriából származik a rétes (strudel) és a bécsi szelet, olasz hatásra terjedt el a rizottó és a ravioli , míg a magyar konyha a gulyással gazdagította a szlovén csemegék tárházát. Eredeti szlovén specialitás a kelt tésztából készült, diós sütemény, a potica .

Szlovénia híres szülöttei között találjuk a fizikus Jožef Stefant, a nyelvész Franc Miklošičot és az építész Jože Plečniket.

Hasznos linkek

Szlovénia

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?