SlovenijaSlovenija

Godina ulaska u EU: 2004.

Glavni grad: Ljubljana

Ukupna površina: 20 273 km²

Stanovništvo: 2 milijuna

Valuta: članica europodručja od 2007. (€)

Schengenski prostor: članica schengenskog prostora od 2007.

Slovenija

Prethodno jedna od šest sastavnih republika Jugoslavije, današnja Slovenija postala je nezavisna 1991. godine, raspadom Jugoslavije. Graniči s Italijom, Austrijom, Mađarskom i Hrvatskom.

U Sloveniji se spajaju četiri velike geografske regije Europe: Alpe, Dinaridi, Panonska nizina i Sredozemlje. Zemlja je planinska, a Slovenci su revni skijaši i planinari. Državna zastava prikazuje tri vrha Triglava, najviše planine u Sloveniji visoke 2864 metra.

Zemlja je nekoć bila dio Austro-Ugarske. Glavni grad, Ljubljana, osnovan je u rimsko doba. Njegovo sveučilište s preko 50 000 studenata doprinosi užurbanom kulturnom životu grada. Glavne industrijske grane su proizvodnja automobilskih dijelova, kemikalija, elektronike, električnih uređaja, metalnih proizvoda, tekstila i namještaja.

Turističke atrakcije uključuju poznate jame u Postojni, sa svojim ukrasima od stalaktita i stalagmita. Grafiti u špiljama pokazuju da su prvi turisti ovamo dolazili 1213.

Slovenska kuhinja je pod jakim utjecajem susjednih zemalja. Iz Austrije dolazi Strudel i Wiener Schnitzel. Italija je dodala rižoto i raviole, a Mađarska gulaš. Potica je tradicionalni slovenski kolač koji se dobiva valjanjem tijesta prekrivenog orasima.

Među najpoznatijim Slovencima su fizičar Jožef Stefan, lingvist Franc Miklošič i arhitekt Jože Plečnik.

Korisne poveznice

KONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

Slovenija

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?