SloveniaSlovenia

EU:hun liittymisvuosi: 2004

Pääkaupunki: Ljubljana

Pinta-ala: 20 273 km²

Väkiluku: 2 miljoonaa

Valuutta: Euroalueen jäsen vuodesta 2007 (€)

Schengen-alue: Schengen-alue jäsen vuodesta 2007

Slovenia

Slovenia oli aikaisemmin yksi kuudesta Jugoslavian tasavallasta, ja se itsenäistyi vuonna 1991, kun Jugoslavia hajosi. Sen rajanaapureina ovat Italia, Itävalta, Unkari ja Kroatia.

Sloveniassa kohtaavat neljä merkittävää eurooppalaista maantieteellistä aluetta: Alpit, dinaarinen alue, Pannonian tasanko ja Välimeren alue. Maa on vuoristoinen, ja monet slovenialaiset ovat innokkaita hiihtäjiä ja vaeltajia. Maan lipussa on kolmihuippuinen Triglav-vuori, joka on 2 864 metriä korkea. Se on Slovenian korkein vuori.

Slovenia on aikojen saatossa kuulunut Itävalta-Unkarin keisarikuntaan. Sen pääkaupunki Ljubljana perustettiin roomalaisvallan aikana. Ljubljanan yliopisto, jossa opiskelee yli 50 000 opiskelijaa, lyö oman leimansa kaupungin vilkkaaseen kulttuurielämään. Tärkeimmät teollisuudenalat ovat autonosien, kemikaalien, elektroniikan ja sähkölaitteiden, metallituotteiden, tekstiilien ja huonekalujen valmistus.

Matkailunähtävyyksistä tunnetuimpia ovat Postojnan tippukiviluolat. Luolien seinäkirjoituksista voi päätellä, että ensimmäiset turistit kävivät niissä jo vuonna 1213.

Slovenian ruokakulttuuri on saanut runsaasti vaikutteita naapurimaista. Itävallan peruja ovat struudeli (Strudel) ja wieninleike (Wiener Schnitzel). Italiasta taas risotto ja ravioli ja Unkarista gulašši. Potica on perinteinen slovenialainen kakku, joka on tehty pyörittämällä saksanpähkinöillä päällystetty taikina rullaksi.

Tunnettuja slovakialaisia ovat fyysikko Jožef Stefan, kielitieteilijä Franc Miklošič ja arkkitehti Jože Plečnik.

Hyödyllisiä linkkejä

YHTEYDENOTOT

Yleisluontoiset kyselyt

Soita numeroon
00 800 6 7 8 9 10 11 Tietoa puhelinpalvelusta

Lähetä sähköpostia

EU-elinten yhteystiedot, vierailut ja mediakontaktit

Slovenia

Auta meitä kehittämään sivustoa

Löysitkö etsimäsi tiedon?

KylläEn

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.