SlovenienSlovenien

EU-medlemskab: 2004

Hovedstad: Ljubljana

Areal: 20 273 km²

Befolkningstal: 2 millioner

Valuta: Med i euroområdet siden 2007 (€)

Schengenområdet: Med i Schengenområdet siden 2007

Slovenien

Slovenien, der var en de af seks republikker i det tidligere Jugoslavien, blev selvstændigt i 1991, da Jugoslavien blev opløst. Det grænser op til Italien, Østrig, Ungarn og Kroatien.

Fire store geografiske områder i Europa mødes i Slovenien, nemlig Alperne, De Dinariske Alper, den pannoniske slette og Middelhavet. Landet er bjergrigt, og slovenerne er ivrige skiløbere og vandrere. Triglav, der med sine tre tinder er Sloveniens højeste bjerg på 2 864 meter, er afbildet på landets flag.

Slovenien var engang en del af det østrig-ungarske dobbeltmonarki. Hovedstaden Ljubljana blev grundlagt i romertiden. Universitetet bidrager til byens dynamiske kulturliv med sine over 50 000 studerende. De vigtigste industrier er bilreservedele, kemikalier, elektronik, elektriske apparater, metalvarer, tekstiler og møbler.

Af seværdigheder skal fremhæves de berømte Postojnagrotter (drypstenshuler) med stalaktitter og stalagmitter. Tegninger på væggene viser, at de første turister kom hertil i 1213.

Det slovenske køkken er stærkt påvirket af nabolandene. Fra Østrig kommer strudel og wienerschnitzel, Italien har bidraget med risotto og ravioli og Ungarn med gullasch. Potica er en traditionel slovensk rouladekage med valnødder.

Blandt de mest berømte slovenere er fysikeren Jožef Stefan, lingvisten Franc Miklošič og arkitekten Jože Plečnik.

Nyttige links

KONTAKT

Generelle forespørgsler

Ring
00 800 6 7 8 9 10 11 Mere om vores service

E-mail dine spørgsmål

Kontakt‑ og besøgsoplysninger for institutionerne, pressekontakt

Slovenien

Hjælp os med at blive bedre

Fandt du det, du søgte?

JaNej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?