СловенияСловения

Година на присъединяване към ЕС: 2004

Столица: Любляна

Обща площ: 20 273 км²

Население: 2 милиона

Валута: Член на еврозоната от 2007 (€)

Шенгенско пространство : Член на Шенгенско пространство от 2007

Словения

В миналото една от шестте съставни републики на Югославия, съвременна Словения е независима държава от 1991 г., когато се разпада Югославия. Тя граничи с Италия, Австрия, Унгария и Хърватия.

Словения е пресечна точка на четири основни европейски географски региона: Алпите, Динарската област, Панонската равнина и Средиземноморието. Страната е предимно планинска и словенците са запалени скиори и планинари. Националният флаг изобразява тривърхия Триглав — най-високия връх в Словения с височина 2 864 метра.

В миналото страната е била част от Австро-Унгарската империя. Столицата Любляна е създадена по времето на Римската империя. Благодарение на университета, в който следват повече от 50 000 студенти, градът се отличава с активен културен живот. Основните промишлени отрасли са производството на части за коли, химикали, електроника, електрически уреди, метални стоки, текстил и мебели.

Сред туристическите атракции са известните пещери в Постойна със своя декор от сталактити и сталагмити. Рисунките в пещерите показват, че първите туристи са дошли тук още през 1213 г.

Кухнята на Словения е силно повлияна от тази на нейните съседи. От Австрия са дошли щруделът и виенският шницел. Италия е допринесла със своите ризото и равиоли, а Унгария със своя гулаш. Потица е традиционен словенски сладкиш, приготвен от тесто с орехи навито на руло.

Сред най-известните словенци са физикът Йожеф Стефан, лингвистът Франц Миклошич и архитектът Йоже Плечник.

Полезни връзки

Словения

Помогнете ни да направим сайта по-добър

Намерихте ли търсената от вас информация?

ДаНе

Какво търсехте?

Имате ли предложения?