СловакияСловакия

Година на присъединяване към ЕС: 2004 г.

Столица: Братислава

Обща площ: 48 845 км²

Население: 5,4 милиона

Валута: Член на еврозоната от 2009 (€)

Шенгенско пространство : Член на Шенгенско пространство от 2007

Словакия

От януари 1993 г. Словакия е независима държава след разделението на Чехословакия на двете ѝ съставни части.

Страната се намира в сърцето на Централна Европа и е свързана със своите съседи посредством река Дунав. В северната ѝ част са разположени Карпатите, които включват Високите Татри — популярна ски дестинация, където се намира най-високият връх в страната, Герлаховски щит, висок 2 655 метра. Ниските части на Дунавската равнина са плодороден селскостопански регион, където се произвеждат жито, ечемик, картофи, захарно цвекло, плодове, тютюн и грозде.

Президентът, който се избира за мандат от пет години чрез всеобщи преки избори, има ограничени правомощия. Страната има еднокамарен парламент, чиито 150 членове се избират за мандат от четири години.

86 % от населението е от словашки произход; най-голямото малцинство е унгарското.

На много от върховете на хълмове се извисяват крепости, които свидетелстват за дългата история на нашествия в Словакия. Братислава, място на коронация на унгарските крале в миналото, има богато средновековно и бароково архитектурно наследство.

Традиционни ястия са картофените кнедли с овче сирене и зелевата супа с наденички.

Сред най-известните словаци са Щефан Банич, изобретил парашута през 1913 г, и Анди Уорхол, художник от течението поп-арт, роден в Америка, чиито родители са от словашки произход.

Полезни връзки

Словакия

Помогнете ни да направим сайта по-добър

Намерихте ли търсената от вас информация?

ДаНе

Какво търсехте?

Имате ли предложения?