RumänienRumänien

Medlemskap: 2007

Huvudstad: Bukarest

Yta: 237 500 km²

Folkmängd: 21,5 miljoner

Valuta: rumänsk leu

Schengenområdet: Inte med i Schengen

Rumänien

Rumänien ligger i sydöstra Europa och är bergigt i norr, medan den södra delen domineras av den vidsträckta Donauslätten. Vid utloppet till Svarta havet bildar Donau ett delta som är viltreservat för många inhemska fåglar och flyttfåglar.

Det rumänska parlamentet har två kamrar, senaten och Camera Deputaților, deputeradekammaren. Ledamöterna i båda kamrarna utses genom allmänna val vart fjärde år.

Befolkningen består av 90 % rumäner och 7 % ungrare. Rumänska språket härstammar i likhet med flera andra språk i södra Europa från latinet, även om Rumänien har isolerats från andra romanska språkgrupper och nästan helt omges av slaviska språk. Rumänien har stora naturtillgångar – olja, naturgas, kol, järn, koppar och bauxit. De viktigaste industrierna är metallindustrin, verkstadsindustrin och den petrokemiska industrin.

Bland rumänska kulinariska specialiteter märks stekta köttbullar, kåldolmar, fläskgryta med vitlök och lök, samt munkar med ost och grädde.

Den gastkramande historien om Dracula är inspirerad av den rumänske greven Vlad Dracul från 1400-talet, vars son var beryktad för att under krigstider spetsa sina fiender på pålar. Andra välkända rumäner är författaren Eugene Ionesco, gymnasten Nadia Comăneci och kompositören George Enescu.

Länkar

KONTAKT

Allmänna frågor om EU

Ring
00 800 6 7 8 9 10 11 Läs mer om tjänsten

Skicka din fråga

Kontaktuppgifter och besöksadresser till institutionerna, presskontakter

Rumänien

Hjälp oss att bli bättre!

Hittade du vad du letade efter?

JaNej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?