RomunijaRomunija

Članstvo v EU: 2007

Glavno mesto: Bukarešta

Celotna površina: 237 500 km²

Prebivalstvo: 21,5 milijona

Denarna enota: romunski lej

Schengensko območje: Ni članica schengenskega območja

Romunija

Romunija leži na jugovzhodu Evrope. Na severu je gorata, za južni del pa je značilna širna dolina Donave. V bližini Črnega morja se Donava razširi v delto, ki je naravni rezervat za neštete domače ptice in ptice selivke.

Romunski parlament ima dva doma: senat (Senat) in poslansko zbornico (Camera Deputaţilor). Volitve v oba doma so vsaka štiri leta.

Prebivalstvo sestavlja 90% Romunov in 7 % Madžarov. Romunščina tako kot nekateri južnoevropski jeziki izhaja neposredno iz latinščine, od drugih romanskih dežel pa jo ločijo slovanske dežele. Romunija ima precejšnje naravno bogastvo – nafto, zemeljski plin, premog, železo, baker in boksit. Glavne industrijske panoge so kovinsko predelovalna, petrokemična in strojna industrija.

Romunske specialitete so meso na žaru, sarmale (zeljni listi, polnjeni z mesom), svinjska obara s česnom in čebulo ter krofi, polnjeni s smetano in sirom.

Zamisel za znano zgodbo o Drakuli izvira iz življenja romunskega kneza iz 15. stoletja Vlada Drakule in njegovega sina, o katerem je šel glas, da zajete vojne ujetnike nasadi na kol. Med svetovno znane Romune sodijo pisatelj Eugene Ionesco, telovadka Nadia Comaneci in skladatelj George Enescu.

Uporabne povezave

KONTAKT

Splošna vprašanja

Pokličite po telefonu
00 800 6 7 8 9 10 11 Podatki o telefonskih storitvah

Vprašanja po e-pošti

Kontaktni podatki in obiski pri institucijah, kontakti za medije

Romunija

Povejte nam

Ste našli želene informacije?

DaNe

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?