RomâniaRomânia

Anul aderării la UE: 2007

Capitala: Bucureşti

Suprafaţa totală: 237 500 km²

Populaţia: 21,5 milioane

Moneda: leu românesc

Spaţiul Schengen: nu face parte din spaţiul Schengen

România

Situată în sud-estul Europei, România are un relief muntos în partea centrală şi nordică, în timp vasta luncă a Dunării domină sudul ţării. La vărsarea în Marea Neagră, fluviul formează o deltă, care este în prezent o rezervaţie naturală cu nenumărate specii de păsări migratoare şi sedentare.

Parlamentul bicameral al României este format din Senat şi Camera Deputaţilor. Membrii acestora sunt aleşi o dată la patru ani.

Populaţia este în proporţie de 90% de naţionalitate română, cea mai importantă minoritate fiind cea maghiară (7%). Limba română provine direct din latină, deşi, din punct de vedere geografic, România este separată de ţările vorbitoare de limbi romanice de către state ale căror limbi sunt slavice. Resursele naturale ale României sunt bogate - petrol, gaze naturale, cărbuni, fier, cupru şi bauxită. Principalele ramuri industriale sunt siderurgia, petrochimia şi producţia de utilaje mecanice.

Printre specialităţile culinare româneşti se numără micii, sarmalele, friptura de porc cu ceapă şi usturoi, precum şi gogoşile cu brânză şi smântână.

Poveştile de groază despre Dracula au fost inspirate de voievodul român Vlad Dracul, care a trăit în secolul al XV-lea şi al cărui fiu, Vlad Ţepeş, obişnuia să tragă în ţeapă prizonierii capturaţi. Printre personalităţile române se numără scriitorul Eugen Ionescu, gimnasta Nadia Comăneci şi compozitorul George Enescu.

CONTACT

Pentru informaţii generale

Sunaţi la
00 800 6 7 8 9 10 11 Detalii despre serviciile oferite

Trimiteţi-ne întrebările dvs. prin e-mail

Datele de contact ale instituţiilor, relaţii cu presa, vizite

România

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

DaNu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră: