RoemeniëRoemenië

EU-lid sinds: 2007

Hoofdstad: Boekarest

Oppervlakte: 237.500 km²

Bevolking: 21,5 miljoen

Munteenheid: Roemeense leu

Schengengebied: Geen lid van Schengen

Roemenië

Roemenië ligt in Zuidoost-Europa. Het is bergachtig in het noorden, terwijl het zuiden wordt gedomineerd door de enorme Beneden-Donauvlakte. Daar waar de Donau in de Zwarte Zee uitkomt, is een delta ontstaan. Hier ligt een natuurpark voor vele soorten inheemse vogels en trekvogels.

Het Roemeense parlement bestaat uit twee kamers, de Senat (senaat) en de Camera Deputaţilor (kamer van afgevaardigden). De leden van beide kamers worden elke vier jaar gekozen.

Etnisch gezien bestaat de bevolking voor 90% uit Roemenen en voor 7% uit Hongaren. De Roemeense taal stamt, net als veel talen in Zuid-Europa, direct af van het Latijn, hoewel Roemenië door het Slavische taalgebied is afgesneden van de rest van het Romaanse taalgebied. Roemenië heeft een flinke hoeveelheid natuurlijke rijkdommen: olie, gas, kolen, ijzer, koper en bauxiet. De belangrijkste industrietakken zijn metaalbewerking, petrochemie en machinebouw.

Typisch Roemeense gerechten zijn gegrilde gehaktballen, vlees in koolbladeren, gestoofd varkensvlees met knoflook en uien, en een soort donuts met room en kaas.

Het ijzingwekkende verhaal van Dracula is geïnspireerd op de vijftiende-eeuwse Roemeense graaf Vlad Dracul, wiens zoon erom bekend stond dat hij in oorlogstijd gevangengenomen vijanden op palen liet spietsen. Minder beruchte Roemenen zijn o.a. de schrijver Eugene Ionesco, turnster Nadia Comăneci en componist George Enescu.

Nuttige links

CONTACT

Algemene inlichtingen

Bel
00 800 6 7 8 9 10 11 Nadere informatie

E-mail ons uw vragen

Contactgegevens instellingen, bezoekersdiensten, persdiensten

Roemenië

Help ons verbeteren

Gevonden wat u zocht?

JaNee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?